main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2024 — 10:58

Pim Fortuyn Prijs niet verbonden aan politieke kleur, benadrukt jurylid Esther van Fenema

Woensdag wordt tijdens de tiende editie van de Pim Fortuyn Prijs bekend wie de meest uitgesproken verdediger van het vrije woord is. De winnaar treedt in de voetsporen van Leon de Winter, John van den Heuvel en Lale Gül. “Het onderbouwd kunnen uiten van je mening is zuurstof voor deze samenleving”, zegt jurylid Esther van Fenema. “De prijs is nodig om de moed en steun te voelen om daarmee door te gaan.”

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest “Fortuynistische persoon” van het jaar. Deze editie is het tweeëntwintig jaar na de moord op Fortuyn. “Het is een hele mooie lijst met namen waar we supertrots op zijn”, zegt Van Fenema in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Neutrale prijs

De Pim Fortuyn Prijs is volgens Van Fenema “een neutrale prijs en niet links of rechts”. Het gaat volgens haar puur om het vrije woord. “Het is een steun in de rug voor wie zich echt uit durft te spreken. Zeker in een tijd waarin dat behoorlijk riskant is, omdat mensen heel erg in goed en slecht denken.”

Van Fenema benadrukt dat de prijs niet verbonden is aan de politieke kleur van Pim Fortuyn, maar “wel aan het vrij kunnen uiten van een mening en opvattingen, waar hij de hoogste prijs voor heeft betaald”.

Prijs niet geaccepteerd

Eric Smit van Follow the Money is één van de genomineerden, maar wil de prijs niet accepteren. “Namens het platform wil hij wel genomineerd zijn.” Follow the Money is volgens Van Fenema onmisbaar voor het medialandschap, omdat ze economische misstanden aan de kaak stellen. “Ze proberen onverschrokken de onderste steen boven te krijgen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

De reden dat Smit de prijs niet accepteert is naar zijn zeggen omdat hij onafhankelijk wil blijven. In 2018 weigerde columnist Özcan Akyol zijn nominatie voor de Pim Fortuyn Prijs omdat hij kritiek kreeg vanuit zowel de extreemrechtse en extreemlinkse hoek. Volgens hem leidde de prijs alleen maar tot polarisatie.

Op de vraag of genomineerden veelal in de rechtse hoek zitten, kijkend naar de thema’s die zij agenderen, antwoordt het jurylid resoluut. “Wat mij betreft is dat echt niet zo. Het geeft misschien wel aan dat in deze tijd juist deze mensen veel moed nodig hebben om een ander geluid te laten horen dan het mainstream geluid.”

Kanshebbers

Een andere genomineerde is directeur en oprichter van Omroep Max Jan Slagter. “Een verbindende man die het Fortuynistische gedachtegoed via zijn omroep probeert voor het voetlicht te brengen. Hij is anti-woke en tegen het uitsluiten van mensen.” Slagter agendeert met zijn omroep “mooie” thema’s, aldus het jurylid. “Een goede kanshebber.”

Van Fenema noemt Natascha van Weezel, die ook kans maakt op de prijs, een dappere vrouw. “Die ondanks alle tegenwind en Joodse achtergrond in alle redelijkheid het debat probeert te voeren. Zeker naar aanleiding van het conflict in het Midden-Oosten. Haar onverschrokken houding maakt dat ze absoluut een grote kanshebber is.”

Journalistieke leerschool

Voormalig hoofdredacteur van EW Magazine Arendo Joustra maakt ook kans. “Hij heeft gestreden voor het opengooien van het debat”, zegt politiek verslaggever bij EW Magazine Victor Pak. “Alles moet kunnen worden gezegd, als het maar doordacht is. Dat is mijn journalistieke leerschool geweest. Ik gun het hem zeer, maar de hele lijst met genomineerden is mooi en laat het belang van vrije journalistiek zien.”

Timon Dias, opiniemaker bij GeenStijl, heeft “heel rustig en feitelijk geschetst wat zich op 7 oktober in Israël afspeelde”. Ook hij is genomineerd. “Hij heeft zo feitelijk en zuiver mogelijk geprobeerd te vertellen wat daar gaande is. Zaken worden door hem op een objectieve manier ter discussie gesteld, waaronder woke, klimaat en al die thema’s.”

Ook onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk was genomineerd, maar hij heeft besloten zich terug te trekken als kandidaat. In een mail aan juryvoorzitter Simon Fortuyn schreef hij dat hij dat doet omdat de buitenwereld zijn nominatie als vriendjespolitiek kan zien, omdat hij samen met Van Fenema een podcast maakt. “Omdat ik mij juist als journalist altijd heb uitgesproken tegen de schijn van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek, vind ik het belangrijk daarin consequent te handelen”, zei hij.

De winnaar zal woensdag 22 mei 2024 om 11:00 uur bekend worden gemaakt.

Lees ook:

Partijen na 22 jaar nog steeds zoekende naar erfenis Pim Fortuyn: ‘Lat ligt ontzettend hoog’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer

Extra drukte door EK-controles bij grens met Duitsland

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten die op weg zijn naar Duitsland voor extra drukte en vertraging door controles bij de grens. Vanwege het EK voetbal heeft Duitsland…

Lees meer

Lichaam vermiste Nederlandse toerist gevonden op Samos

Het lichaam van de Nederlandse toerist die afgelopen zondag vermist raakte op het Griekse eiland Samos, is aangetroffen in een ravijn. Dat bevestigt de Stichting…

Lees meer

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna…

Lees meer

Van knuffelmarokkaan tot zedendelinquent: hoe Ali B. van succesvol artiest in de strafbank belandde

Ali B. staat terecht als verdachte van zedendelicten. Is hij schuldig aan twee verkrachtingen en twee aanrandingen? Het OM eist 3 jaar gevangenisstraf. Op 12…

Lees meer

Marjolein Faber (PVV) nog steeds kandidaat migratieminister

PVV’er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de…

Lees meer

In 2023 kwam 17 procent minder migranten naar Nederland

In 2023 kwamen ruim 330.000 migranten naar Nederland. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Net zoals andere jaren…

Lees meer

Ziekteverzuim neemt verder af in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal…

Lees meer

Oud-minister Ank Bijleveld uit zorgen over omstredenheid ministers: ‘Gaat ten koste van ons aanzien’

Oud-minister Ank Bijleveld vindt de omstredenheid van PVV-Tweede Kamerlid Marjolein Faber een ingewikkelde kwestie. “Het gaat ten koste van ons aanzien als ministers voortdurend omstreden…

Lees meer