main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 13 oktober 2024 — 12:32

PvdA-prominent Rob Oudkerk: ‘Fuseren met GroenLinks is het einde van de PvdA’

Een groeiend aantal PvdA-prominenten spreekt zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn partij. “Ik geloof dat als wij werkelijk zouden fuseren, de PvdA steeds onherkenbaarder wordt voor de gewone mens”, zegt hij in WNL Op Zondag op NPO 1.

Fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Eerste Kamer Paul Rosenmöller hield deze week een stevig pleidooi voor de voorgenomen fusie tussen de twee partijen. Prominente PvdA’ers als Hans Spekman, Felix Rottenberg, Lutz Jacobi, Ad Melkert en Gerdi Verbeet zijn tegen. Ook Oudkerk is het er absoluut niet mee eens. Volgens hem zijn sommige verschillen onoverbrugbaar.

Beluister de podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

‘Waar zijn we eigenaar van?’

Mensen associëren de partij niet meer met haar oude standpunten, maar voornamelijk met het thema klimaat, denkt Oudkerk. “De rode thema’s als wonen, zorg, onderwijs en bestaanszekerheid zijn allemaal naar andere partijen gegaan. GroenLinks is een klimaatpartij en dat doen ze goed.”

Ook partijleider Frans Timmermans wordt vanwege zijn werk in Europa als Eurocommissaris geassocieerd met de Green Deal. Hij wordt de klimaatpaus genoemd. “Maar kiezers denken wel: als we voor het klimaat kiezen, moeten we daar zijn. Al die andere dingen zijn weggevallen”, aldus Oudkerk.

Thema’s kwijt

Belangrijke thema’s waar de PvdA voor stond zijn nu overgenomen door de andere partijen, stelt Oudkerk. Zo gaat de PVV volgens Oudkerk met sociaaleconomisch wonen aan de haal, D66 en SP met de zorg en bestaanszekerheid is volledig ingenomen door nieuwkomer NSC. “Dus waar zijn wij eigenaar van?”

Oudkerk vindt dat GroenLinks zich “vervreemd van de werkelijkheid. Als PvdA met GroenLinks fuseert, schat ik dat we voor dertig jaar in de oppositie zitten”.

Tekst gaat verder onder de X.

Hamas

Een ander probleem dat Oudkerk heeft met de achterban van GroenLinks, is het Hamas-standpunt. “Ik zie dat leden van GroenLinks een manifest maken waarin ze Hamas een partij noemen die strijdt voor de vrijheid en vervolgens zeggen dat het bestaansrecht van Israël bediscussieerd moet worden. Ik ken veel PvdA-kiezers en leden die er echt van gruwelen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Op het gezamenlijke congres van de twee partijen werden aan de GroenLinks-zijde een aantal moties ingediend “die op z’n minst antizionistisch dan niet antisemitisch zijn”, zegt Oudkerk. “Ik geloof dat als wij werkelijk zouden fuseren, ook op dit thema, de PvdA steeds onherkenbaarder wordt voor de gewone mens.”

Kritiek op de Israëlische regering vindt Oudkerk terecht. “Maar dat is wel iets anders dan dat je zegt dat Hamas of Hezbollah een vrijheidstrijdersorganisatie is, of dat je het bestaansrecht van Israël in ieder geval aan de kaak stelt.”

Links van het politieke midden

Oudkerk vindt GroenLinks te ‘woke-links’. De PvdA’er bepleit om de partij stevig links van het midden te behouden. “De oplossing om de extremen zowel te linker- als te rechterzijde te bestrijden ligt in het midden. PvdA is altijd een partij geweest die links van het midden is. Dat zijn we kwijtgeraakt. Mede door eigen toedoen. Dat hebben we bij migratie niet goed gedaan.”

“Fuseren met zo’n partij is het einde van de PvdA”, stelt Oudkerk. “Het wordt een alliantie, een fusie, of het wordt een nieuwe partij. Het opheffen van de PvdA is slecht voor Nederland en slecht voor het politieke evenwicht in het midden.”

Lees ook:

Oud-PvdA-leider Ad Melkert tegen fusie met GroenLinks: ‘Klimaatthema is te geradicaliseerd geworden’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer