main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2024 — 10:49

Voor het eerst Nederlandse IS-vrouw voor de rechter wegens slavernij in het kalifaat: ‘Misdrijf tegen de menselijkheid’

De zaak tegen Hasna A. komt vandaag voor de rechter. Het is de eerste keer dat een Nederlandse IS-vrouw wordt berecht. A. zou tijdens haar verblijf in Syrië Jezidi-vrouwen als slaaf hebben gebruikt. “Een gruwelijk verhaal”, zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Drie jaar geleden is in Duitsland een man tot levenslang veroordeeld, omdat hij een Jezidische moeder en dochter als slaaf bleek te hebben”, vertelt Roelse. Hasna A. heeft een soortgelijke verdenking tegen haar lopen. “Zij is naar Raqqa gegaan, toentertijd de hoofdstad van het kalifaat. A. heeft daar een Jezidische vrouw als slaaf gebruikt, die ze inzette om het huis te boenen en om te zorgen voor haar gehandicapte zoontje.”

In 2015 vertrok A. uit Hengelo naar Syrië, vertelt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven. “Ze was één van de tientallen Nederlanders die toen gelokt werden door de oproep van Islamitische Staat. Net als vele anderen is ze een paar jaar later meegesleurd in de val van het kalifaat.”

Teruggehaald naar Nederland

Vervolgens kwam A. jarenlang in een Koerdisch gevangenenkamp terecht. “Nu is ze teruggehaald door Nederland om hier te worden berecht”, vertelt Schoonhoven. “Vaak tasten we in het duister wat iemand daar heeft uitgespookt. Hebben zij, zoals ze zelf beweren, alleen maar voor de kinderen gezorgd, of hebben ze een bijdrage geleverd aan terreur?”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

In de zaak van A. verdenkt justitie haar ervan actief te hebben bijgedragen aan slavernij van Jezidi-vrouwen in Syrië. “Duizenden vrouwen zijn iets overkomen daar.” Op 3 augustus 2014 vond een genocide plaats tegen Jezidi’s door Islamitische Staat. Duizenden mannen werden vermoord en duizenden (jonge) vrouwen werden ontvoerd.

Gevoel van gerechtigheid

De Jezidische gemeenschap heeft eindelijk een gevoel van gerechtigheid, zei de Nederlands-Jezidische Dalal Ghanim in EenVandaag. Kort voor de aanval op haar gemeenschap in 2014 is ze gevlucht naar Nederland. Veel van haar achtergebleven vrienden en familie werden vermoord of als slaaf gevangengenomen. “Het is moeilijk om het hier over te hebben. Deze vrouwen hebben de meest onvoorstelbare dingen meegemaakt.”

“Deze IS-vrouwen zijn bewust vanuit Nederland vertrokken, om zich aan te sluiten bij een terreurgroep”, zegt Ghanim. “Ik ken meerdere vrouwen die door IS waren meegenomen, die altijd met hetzelfde verhaal kwamen: vrouwen waren erger dan mannen.”

Roelse: “Nederlandse vrouwen die naar Syrië zijn afgereisd worden in principe alleen veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie.” Nu is het anders, omdat het gaat om slavernij tegen twee vrouwen. “Dat is een misdrijf tegen de menselijkheid, waar levenslang voor staat.”

‘Nooit kwam verhaal Jezidi’s aan bod’

Directeur van Debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht maakt meerdere keren per jaar programma’s om de vrouwen binnen de Jezidische gemeenschap gehoord te laten voelen. “We zijn de enige plek in West-Europa waar Jezidische vrouwen aan het woord zijn geweest. Er is nauwelijks aandacht voor deze gemeenschap.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

De verhalen die deze vrouwen vertellen zijn onvoorstelbaar, vertelt Albrecht. “Redacteuren van De Balie moeten daarna zo’n beetje in de opvang. Wat deze vrouwen vertellen en hoe ze dat vertellen…Vrouwen werden jarenlang meerdere keren per dag verkracht. Tientallen Nederlanders hebben dat daar gedaan. Hopelijk wordt nu eindelijk iemand veroordeeld.”

“Voor het eerst doet Nederland iets aan het leed wat hen is aangedaan”, zegt Telegraafjournalist Schoonhoven. “Terwijl eerder altijd veel aandacht uitging naar de vrouwen zelf, hun verhaal en waarom het verzachtende omstandigheden zijn. Nooit kwam het verhaal van de Jezidi’s aan bod. Tot nu.”

Lees ook:

Minister: 13 Syriëgangers zijn Nederlanderschap definitief kwijt

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer

Sterft de ambachtelijke klomp straks een langzame dood? ‘Bijna niemand loopt er nog dagelijks op’

Klompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…

Lees meer

Kluun gaat in gesprek met Tweede Kamer over btw-verhoging op boeken

Schrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…

Lees meer

NSC-kamerlid Welzijn pleit voor crisiswet om woningtekort aan te pakken: ‘We moeten de regie écht kunnen pakken’

Het kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…

Lees meer