main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 13 oktober 2024 — 13:40

NSC-kamerlid Welzijn pleit voor crisiswet om woningtekort aan te pakken: ‘We moeten de regie écht kunnen pakken’

Het kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om het nijpende woningtekort aan te pakken. “Het is ontzettend ingrijpend als je levenskeuzes moet gaan uitstellen”, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

De huizenprijzen stijgen stug door. Voor starters op de woningmarkt, maar ook voor de middenklasse zijn woningen amper nog betaalbaar. Overbieden is de norm en de meesten vissen achter het net. Als het aan NSC ligt moet een crisiswet daar verandering in brengen.

“Ik denk dat we allemaal iemand wel kennen die niet aan een huis komt. Kinderen die de deur niet uit kunnen. Mensen die gescheiden zijn, maar nog steeds samen in een huis de dag moeten zien door te komen. De studie van je keuze kun je niet maken, want er is geen kamer te krijgen. De baan van je keuze moet je afslaan, omdat er geen huis in de buurt is”, somt Welzijn op. “Dat kwalificeert zich wat mij betreft als een enorme crisis. Het is ontzettend ingrijpend als je levenskeuzes moet gaan uitstellen, omdat er geen huis is.”

Luister de podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

Welzijn was dakloos

Zelf heeft ze als zevenjarige ook een jaar lang geen dak boven haar hoofd gehad. “Wat ik mij kan herinneren is een heel naar en onveilig gevoel. Het doet echt iets met je als je geen plek hebt waar je je veilig voelt en tot bloei kunt komen”, vertelt Welzijn. “Wij hebben niet op straat geleefd, maar wel van bank naar bank gezworven. Bijna een jaar lang.”

Met de crisiswet wil ze dat het kabinet de regie kan pakken. De regering wil de komende jaren structureel 100.000 woningen per jaar bijbouwen. Dat gaat volgens Welzijn niet. “Op veel plekken gaat het gewoon goed. Waar het NSC om gaat is dat waar dat niet zo is je kan zeggen: klaar nu. Ik ga nu aanwijzen en faciliteren.”

Welzijn vindt dat de minister de teugels in handen moet nemen waar nodig. “Een bouwlocatie hebben is één ding. Wat we willen is sociale huurwoningen, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Dat zijn allemaal woonsegmenten waar je niet als investeerder hele dikke rendementen op maakt.”

Tekst gaat verder onder de X.

‘Los je niet op met een wet’

Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, is het eens met het Kamerlid dat de minister beter moet ingrijpen. Een crisiswet is wat hem betreft niet nodig, omdat de minister de middelen al heeft. “Het begin zit bij die gemeenten die door moeten pakken en locaties moeten hebben. Dat los je niet op met een wet, maar met daadkrachtig bestuur.”

Nu lopen bouwprojecten vooral vertraging op doordat er te veel wordt gepraat, er veel regels zijn en doordat er veelal wordt geprocedeerd tegen bouwplannen. Het duurt volgens Visser makkelijk tien jaar voordat er een woning is gerealiseerd.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Dat moet anders, vindt de voorzitter van Bouwend Nederland. “Daar waar het bestuur er niet uitkomt, moet de minister zeggen: daar gaan we het doen. Maar het interessante is: dat kan die minister al, want dat zit in de huidige wet. Dus die elementen uit de crisis- en herstelwet die we tien jaar geleden hebben opgenomen, hebben we al. Alleen wordt het niet toegepast.”

Lees ook:

Twente maakt zich op voor groeipijn: rijk investeert de komende jaren flink in de regio

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer