main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 11:05

Eind van een tijdperk, gravelkoning Nadal hangt tennisracket aan de wilgen: ‘Bedankt voor alle mooie herinneringen’

Na 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard kondigde gisteren zijn afscheid aan.

Nadal had al te kennis gegeven te stoppen in 2024, maar wanneer dat precies was, wist niemand. In een emotionele video gaf hij gisteren eindelijk duidelijkheid. Zijn laatste wedstrijden speelt hij in de Davis Cup Finals in november in Málaga, waar Nederland de eerste tegenstander is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Ik stop’

“Hallo allemaal. Ik ben hier om jullie te vertellen dat ik stop met professioneel tennis. De realiteit is dat ik moeilijke jaren achter de rug heb, in het bijzonder de afgelopen twee jaar. Ik kan niet meer spelen zonder belemmering. Het is een moeilijk besluit om te nemen, maar in het leven heeft alles een begin en een einde”, vertelt Nadal in zijn afscheidsvideo op social media.

“Ik denk dat dit het juiste moment is om een punt achter mijn carrière te zetten. Het heeft veel langer geduurd en was veel succesvoller dan ik ooit had durven dromen. Ik ben erg enthousiast dat mijn laatste wedstrijd de finale van de Davis Cup is en dat ik mijn land kan vertegenwoordigen. Ik voel mij super gelukkig, voor alles wat ik heb mogen meemaken.”

Tekst gaat verder onder X

Carrière

Nadal won in zijn gehele carrière maar liefst 22 grandslamtitels. Daarmee staat hij tweede op de eeuwige ranglijst. Alleen rivaal en de nog steeds spelende Novak Djokovic moet hij voor zich dulden, met 24 grandslamzeges. Roger Federer, misschien wel zijn grootste rivaal in zijn tennisloopbaan, won 20 grandslams.

De Spanjaard was vooral ongenaakbaar op het gravel van Roland Garros. Dat grandslamtoernooi wist hij maar liefst veertien keer op zijn naam te schrijven. Geen enkele speler won ooit één en hetzelfde toernooi zo vaak als Nadal deed in Parijs. Ook de andere grandslams, Wimbledon (2x), Australian Open (2x) en de US Open (4x) wist Nadal te veroveren. Hij is één van de slechts zeven spelers, die alle grandslams wisten te winnen en de jongste speler die die eretitel ooit behaalde.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Rafa, zoals hij liefkozend werd genoemd, won ook goud op de Olympische Spelen in 2008, deed hetzelfde in het dubbelspel in 2016, pakte in totaal 92 ATP-titels, won vijf keer de Davis Cup met Spanje en mocht zichzelf maar liefst 206 weken (niet onafgebroken) de nummer één van de wereld noemen.

The Fab Four

Nadal was onderdeel van de The Fab Four. Een verzamelnaam voor vier tennissers die twee decennia alle grote toernooien op hun naam schreven: Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray en Nadal. Geen enkele periode in het mannentennis, werd ooit zo gedomineerd door dezelfde spelers. Tussen 2003 en 2024, trok één van deze vier topspelers in 69 gevallen, aan het langste eind bij een grandslam. In die periode, stond op acht keer na één van The Fab Four niet in de finale.

Van The Fab Four, is er nog maar één over en dat is de Serviër Djokovic. Federer zette in 2022 een punt achter zijn loopbaan, Murray stopte deze zomer na de Olympische Spelen met tennis. Zij worden nu vergezeld door Nadal. “Bedankt voor alle momenten. Ik zal alle mooie herinneringen voor de rest van mijn leven bij mij dragen”, luiden de woorden van Nadal richting zijn rivalen, die hij ook als vrienden beschouwd.

Familie

Nadal werd zijn hele carrière bijgestaan door zijn familie. Zijn vader en moeder zaten bij bijna al zijn wedstrijden op de tribune. Net zoals zijn zus, vrouw en coach, die tevens zijn oom is. “Mijn familie is alles voor mij”, vertelt de gravelkoning in zijn afscheidsvideo.

“Mijn moeder. Zij heeft alles opgeofferd, zodat wij altijd alles hadden. Mijn vrouw, Mery. Wij zijn nu 19 jaar samen: bedankt voor alles. Je bent het perfecte reismaatje geweest tijdens mijn gehele carrière. Mijn zus, wij hebben altijd een geweldige relatie gehad. Mijn oom, de reden dat ik ben begonnen met tennis. Dankzij hem heb ik veel in mijn carrière kunnen overwinnen. Mijn vader, mijn inspiratie, een groot voorbeeld voor mij.” Inmiddels is Nadal zelf vader. “Mijn zoontje was de laatste jaren een drijfveer voor mij om door te gaan tot het einde.”

Als laatste richt de tenniskampioen zich tot de fans. “Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor wat voor gevoel jullie mij gaven. Jullie gaven mij energie op de momenten wanneer ik het nodig had. Alles wat ik heb meegemaakt, is een droom die uitkwam. Met een gerust hart neem ik afscheid. Duizend maal dank voor alles en tot snel.”

‘Het duurde soms ellenlang’

In de studio van Goedemorgen Nederland reageert SP-leider Jimmy Dijk op het afscheid van Nadal. Wat de sportfanaat vooral nog bijstaat, waren alle ‘maniertjes’ van de Spanjaard. Zoals dat hij tussen de punten en games door, nooit op een lijn stapte, dat hij zijn drinkflesjes altijd pietje-precies neerzette en dat hij een bijzondere routine had voordat hij serveerde. “Hij moest alles eerst even aanraken voordat hij ging opslaan. Daarom duurde het soms ellenlang voordat de bal over het net ging”, zegt Dijk met een knipoog.

Lees ook:

Nieuwe trend verovert snackliefhebbend Nederland: de polderdel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer