SP wil streng migratiebeleid: maximaal 40.000 migranten per jaar
De SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als het aan de linkse socialisten ligt, komen er straks nog maar 40.000 migranten naar Nederland. Dat is inclusief arbeids- en kennismigranten.
Op dit moment komen er jaarlijks meer dan 100.000 migranten naar Nederland. Onder hen zijn naast asielzoekers ook veel arbeids- en kennismigranten die aan de slag willen in Nederland, bijvoorbeeld in sectoren waar bedrijven moeilijk aan personeel kunnen komen. “Als wij ervoor kiezen om niet heel veel kennis- en studiemigranten naar Nederland te halen, dan is dat saldo al veel lager dan 40.000”, zegt Dijk.
‘Geen pesterij’
De SP wil de instroom inperken door de verdienmodellen aan te pakken die ermee gemoeid zijn. “Kennismigranten worden hiernaartoe gehaald door bedrijven als ASML Ze krijgen een soort bonus van anderhalf miljard euro aan belastingvoordelen voor grote bedrijven die kennismigranten van heinde en verre hierheen halen. En dan hebben we het nog over studiemigratie, wat een verdienmodel is voor onderwijsinstellingen.”
Dijk pleit voor een kortere beslistermijn voor asielzoekers. Nu wacht deze groep ruim anderhalf tot twee jaar voor ze te horen krijgen of ze hier mogen of moeten terugkeren naar hun eigen land. “En vanaf dag één moeten ze Nederlands leren”, vindt de SP-leider. Die taaleis is “niet een pesterij voor de migrant, maar zodat mensen onderdeel worden van onze samenleving en gemeenschap”.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Verder wil de SP dat rijke gemeenten meer asielzoekers en statushouders gaan opvangen. “De twintig rijkste gemeenten van Nederland vangen nu niets op, op Wassenaar na. Het noorden vangt allemaal vluchtelingen op en huisvesten statushouders. Dat doen de rijke gemeenten niet”, aldus Dijk.
Voor de bühne?
De vraag is echter wel of het streven van 40.000 migranten in totaal haalbaar is. Burgers in de Europese Unie genieten vrij verkeer en mogen in elke lidstaat werken en wonen. Experts stellen dat de enige knop waar gedraaid aan kan worden, die van het terugdringen van kennismigranten van buiten de EU is. Dat zouden er hooguit 26.000 zijn.
Dijk spreekt tegen dat de plannen enkel voor de bühne zijn. Volgens hem zijn er meerdere landen in de EU die wel een beperking weten op te leggen op arbeidsmigratie.
Lees ook:
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer