main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 11:29

Geweigerd worden vanwege je hulphond of rollator: ‘Het is kleinerend en vernederend’

Eén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel zou moeten. “Het is kleinerend en vernederend”, vertelt Pauline van Heuven, die een blindengeleidehond heeft.

Over het algemeen reageren mensen vrij positief op haar hulphond, vertelt Van Heuven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar de momenten dat we geweigerd worden, voelen kleinerend en vernederend. Je wilt iets leuks doen, of je moet ergens zijn, en dan mag je simpelweg niet naar binnen.”

De plekken waar mensen met een hulpmiddel of hulpdier worden geweigerd, zijn vrij divers. “Het varieert van een supermarkt of taxi tot de apotheek of een restaurant”, zegt Van Heuven. Ze kan zich op zulke situaties niet goed voorbereiden. “In één keer wordt er gesnauwd: honden moeten buiten blijven. Mevrouw met die hond, wat doet u daar!?”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

‘Dat had ik niet gezien’

Van Heuven maakte het al eens mee in de apotheek. “Die was vol en iemand riep: mevrouw met de hond, honden mogen hier niet komen. Ik denk: zou ik de enige zijn met een hond? Ik weet niet wie er naar mij roept, dus ik zeg: dit is een geleidehond en zij moet mij helpen en assisteren. Waarop de vrouw van de apotheek zegt: dat had ik niet gezien. Ik zei: dat is mijn tekst, wat is uw excuus?”

In veel gevallen wil Van Heuven gewoon het gesprek aangaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Vaak roept iemand iets in het voorbijgaan. Dan sta ik al 1-0 achter, omdat ik geen oogcontact kan maken en niet in gesprek kom.”

Bel de politie maar

Lieke Hester, hoofdagent Bureau Burgwallen, heeft niet lang geleden een vergelijkbare melding gehad. “Iemand met een blindengeleidehond werd geweigerd in een wat chiquere cocktailbar. Daar zijn wij gaan bemiddelen. We hadden een fatsoenlijk gesprek en er was begrip.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“Diegene die met ons in gesprek ging, was geëmotioneerd. Die was van buiten Amsterdam gekomen voor een leuke dag. Dan is dit een behoorlijke domper”, vervolgt Hester. “Ik vond het überhaupt goed dat ze de politie belde. Toen we daar kwamen, was het overduidelijk iemand met een blindengeleidehond. We waren ook weer vrij snel weg.”

KNGF-Geleidehonden heeft inmiddels een actie op touw gezet. Met een handtekeningenactie hopen ze meer branches te kunnen overtuigen dat een hulpmiddel verbieden absoluut onzinnig is.

Lees ook:

Ook blinden en slechtzienden kunnen de bekerfinale prima volgen: ‘Je omschrijft de wedstrijd tot in het diepste detail’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer