Kinderen voor Kinderen bestaat 45 jaar: ‘Sommige liedjes nu ondenkbaar’
Op een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze wel meezingen. Het fenomeen Kinderen voor Kinderen bestaat 45 jaar. Hoewel de groep anno 2024 niet meer zoveel impact heeft als in de jaren 80, kunnen we wel degelijk iets van het oeuvre van de jonge zangers met Gooische tongval leren. ”Het laat de ontwikkeling van de maatschappij zien. Sommige teksten kunnen bijvoorbeeld echt niet meer.”
”De eerste plaat van Kinderen voor Kinderen kwam uit in 1980. Dat had een aanloop”, zegt mediadeskundige Paul Römer. ”Mijn vader (acteur en presentator Piet Römer, red.) presenteerde het kinderprogramma Het spant erom. Daar hadden ze een item waarbij kinderen een onderwerp op mochten gooien waar professionals een lied over maakte. Mijn vader zong het eerste couplet. De kinderen zongen daarna mee.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Hier zit een programma in, dachten ze in Hilversum. De VARA kwam dan ook met het koor Kinderen voor Kinderen. ”Kinderen gaven opnieuw onderwerpen op, zoals echtscheiding, jeugdpuisjes en oorlog. De beste tekstschrijvers en componisten gingen ermee aan de slag. Ze hebben iconische liedjes gemaakt.”
Slagers boos
Sommige nummers deden heel wat stof opwaaien, zoals Sluit je aan, een oproep om vegetariër te worden. ”Dat dilemma speelt bij kinderen. Dit liedje is aangedragen door de dochter van een slager, maar slagers waren in 1984 echt boos. Ze hebben gedreigd om naar de studio te komen uit protest. Dat geeft aan dat Kinderen voor Kinderen een maatschappelijk plekje had.”
De tekst gaat verder onder de video.
Bedelaar
Bepaalde nummers of teksten hebben de tand des tijds niet doorstaan. Zo werd in het lied Kinderen voor Kinderen de tekst ‘De kind onder de evenaar is meestal een bedelaar’ gezongen. ”In die tijd was dat volstrekt normaal, maar nu zou je het niet meer in je hoofd halen”, zegt Römer. Het bewuste stuk is veranderd in ‘Al spreek je niet dezelfde taal, muziek verstaan we allemaal’. ”Dat is veel meer waar dan de eerste tekst. Dat is het mooie. Je ziet de ontwikkeling van de maatschappij. Dat is wat historisch besef met je doet.”
Kinderen voor Kinderen is inmiddels ingehaald door programma’s als het Junior Songfestival. ”Het is niet meer zo prominent aanwezig, maar bestaat nog steeds. Er zijn nog altijd kinderen die mee willen zingen, met name op basisscholen. Ik denk dat het de komende 45 jaar ook haalt.”
Lees ook:
Big Brother startte een kwart eeuw geleden: ‘Sommige kandidaten wilden geen nazorg’
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer