main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 oktober 2024 — 14:13

Kinderen voor Kinderen bestaat 45 jaar: ‘Sommige liedjes nu ondenkbaar’

Op een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze wel meezingen. Het fenomeen Kinderen voor Kinderen bestaat 45 jaar. Hoewel de groep anno 2024 niet meer zoveel impact heeft als in de jaren 80, kunnen we wel degelijk iets van het oeuvre van de jonge zangers met Gooische tongval leren. ”Het laat de ontwikkeling van de maatschappij zien. Sommige teksten kunnen bijvoorbeeld echt niet meer.”

”De eerste plaat van Kinderen voor Kinderen kwam uit in 1980. Dat had een aanloop”, zegt mediadeskundige Paul Römer. ”Mijn vader (acteur en presentator Piet Römer, red.) presenteerde het kinderprogramma Het spant erom. Daar hadden ze een item waarbij kinderen een onderwerp op mochten gooien waar professionals een lied over maakte. Mijn vader zong het eerste couplet. De kinderen zongen daarna mee.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hier zit een programma in, dachten ze in Hilversum. De VARA kwam dan ook met het koor Kinderen voor Kinderen. ”Kinderen gaven opnieuw onderwerpen op, zoals echtscheiding, jeugdpuisjes en oorlog. De beste tekstschrijvers en componisten gingen ermee aan de slag. Ze hebben iconische liedjes gemaakt.”

Slagers boos

Sommige nummers deden heel wat stof opwaaien, zoals Sluit je aan, een oproep om vegetariër te worden. ”Dat dilemma speelt bij kinderen. Dit liedje is aangedragen door de dochter van een slager, maar slagers waren in 1984 echt boos. Ze hebben gedreigd om naar de studio te komen uit protest. Dat geeft aan dat Kinderen voor Kinderen een maatschappelijk plekje had.”

De tekst gaat verder onder de video.

Bedelaar

Bepaalde nummers of teksten hebben de tand des tijds niet doorstaan. Zo werd in het lied Kinderen voor Kinderen de tekst ‘De kind onder de evenaar is meestal een bedelaar’ gezongen. ”In die tijd was dat volstrekt normaal, maar nu zou je het niet meer in je hoofd halen”, zegt Römer. Het bewuste stuk is veranderd in ‘Al spreek je niet dezelfde taal, muziek verstaan we allemaal’. ”Dat is veel meer waar dan de eerste tekst. Dat is het mooie. Je ziet de ontwikkeling van de maatschappij. Dat is wat historisch besef met je doet.”

Kinderen voor Kinderen is inmiddels ingehaald door programma’s als het Junior Songfestival. ”Het is niet meer zo prominent aanwezig, maar bestaat nog steeds. Er zijn nog altijd kinderen die mee willen zingen, met name op basisscholen. Ik denk dat het de komende 45 jaar ook haalt.”

Lees ook:

Big Brother startte een kwart eeuw geleden: ‘Sommige kandidaten wilden geen nazorg’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer