MKB-Nederland hekelt vroege Voorjaarsnota demissionair kabinet: ‘Paniekvoetbal’
Dat het demissionaire kabinet vandaag de Voorjaarsnota presenteert, stuit op kritiek van MKB-Nederland. Volgens voorzitter Jacco Vonhof had het kabinet meer tijd moeten nemen. “Het is toch weer een kwestie van paniekvoetbal”, verzucht Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Veel eerder dan gebruikelijk presenteerde het kabinet vanochtend de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de Rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.
Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) vond dat geen onredelijk verzoek, en besloot daarop de voorjaarsnota ook gelijk naar de Tweede Kamer te sturen. Hij licht het stuk, waarin alle mee- en tegenvallers staan opgesomd en ook een doorkijkje wordt gegeven naar de begrotingen van de komende jaren, vandaag toe.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
In de Voorjaarsnota staat dat de extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie, komt van meevallers op diverse begrotingen. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren. Desondanks blijft de ruimte voor een nieuw kabinet om extra uitgaven te doen zeer beperkt.
Tegenvallers zijn er ook, bijvoorbeeld bij de asielopvang. Daar is dit jaar en volgend jaar in totaal ruim 1 miljard euro extra voor nodig. Voor de afhandeling van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag trekt het kabinet 1,3 miljard euro extra uit, voor de gedupeerden van de gaswinning in Groningen nog eens een half miljard.
‘Paniekvoetbal’
Voorzitter van MKB-Nederland Vonhof had liever gezien dat het kabinet wat meer tijd had genomen met de Voorjaarsnota. “Het is toch weer een kwestie van paniekvoetbal. Er is een aantal tegenvallers. Dat is lastig, maar men gaat meteen op zoek naar dekking en ook weer naar dekking bij mkb-ondernemers”, zegt Vonhof, even voor de presentatie van de Voorjaarsnota.
Volgens de ondernemersvoorman was de Voorjaarsnota nu nog niet nodig. Nederland is namelijk kerngezond, zegt hij. “Laat dit aan de formerende partijen. Laat desnoods deze keer het in het saldo lopen en probeer de mkb-ondernemer te ontzien.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start!
Volgens Vonhof worden ondernemers de dupe van de vroege Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet. “De conclusie is dat een mkb-ondernemer met een bv bij een inkomen van 50.000 euro meer belasting gaat betalen dan een werknemer. Volgens mij hebben we dan een punt bereikt dat we niet willen bereiken, namelijk dat risico nemen niet meer wordt beloond.”
Begrotingstekort
Ondanks de extra uitgaven, bijvoorbeeld voor militaire en humanitaire steun aan Oekraïne, blijft het begrotingstekort dit jaar beperkt tot 2,5 procent van de totale omvang van de economie, staat in de Voorjaarsnota. Ook in 2025 blijft het zogeheten EMU-saldo met 2,8 procent nog onder het maximum van 3 procent dat de eurolanden onderling hebben afgesproken.
Van Weyenberg spreekt van een “beleidsarme” begroting en vindt dat het kabinet zich “terughoudend” opstelt. Dat het begrotingstekort de komende jaren blijft oplopen, komt volgens hem ook door vergrijzing. Om dat te voorkomen zouden forse bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn. Dat past niet bij een demissionair kabinet, vindt de minister.
Lees ook:
Formerende partijen spreken vooral één op één met informateurs: ‘Het vertrouwen is broos’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meer