main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 april 2024 — 12:12

MKB-Nederland hekelt vroege Voorjaarsnota demissionair kabinet: ‘Paniekvoetbal’

Dat het demissionaire kabinet vandaag de Voorjaarsnota presenteert, stuit op kritiek van MKB-Nederland. Volgens voorzitter Jacco Vonhof had het kabinet meer tijd moeten nemen. “Het is toch weer een kwestie van paniekvoetbal”, verzucht Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Veel eerder dan gebruikelijk presenteerde het kabinet vanochtend de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de Rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) vond dat geen onredelijk verzoek, en besloot daarop de voorjaarsnota ook gelijk naar de Tweede Kamer te sturen. Hij licht het stuk, waarin alle mee- en tegenvallers staan opgesomd en ook een doorkijkje wordt gegeven naar de begrotingen van de komende jaren, vandaag toe.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

In de Voorjaarsnota staat dat de extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie, komt van meevallers op diverse begrotingen. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren. Desondanks blijft de ruimte voor een nieuw kabinet om extra uitgaven te doen zeer beperkt.

Tegenvallers zijn er ook, bijvoorbeeld bij de asielopvang. Daar is dit jaar en volgend jaar in totaal ruim 1 miljard euro extra voor nodig. Voor de afhandeling van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag trekt het kabinet 1,3 miljard euro extra uit, voor de gedupeerden van de gaswinning in Groningen nog eens een half miljard.

‘Paniekvoetbal’

Voorzitter van MKB-Nederland Vonhof had liever gezien dat het kabinet wat meer tijd had genomen met de Voorjaarsnota. “Het is toch weer een kwestie van paniekvoetbal. Er is een aantal tegenvallers. Dat is lastig, maar men gaat meteen op zoek naar dekking en ook weer naar dekking bij mkb-ondernemers”, zegt Vonhof, even voor de presentatie van de Voorjaarsnota.

Volgens de ondernemersvoorman was de Voorjaarsnota nu nog niet nodig. Nederland is namelijk kerngezond, zegt hij. “Laat dit aan de formerende partijen. Laat desnoods deze keer het in het saldo lopen en probeer de mkb-ondernemer te ontzien.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start! 

Volgens Vonhof worden ondernemers de dupe van de vroege Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet. “De conclusie is dat een mkb-ondernemer met een bv bij een inkomen van 50.000 euro meer belasting gaat betalen dan een werknemer. Volgens mij hebben we dan een punt bereikt dat we niet willen bereiken, namelijk dat risico nemen niet meer wordt beloond.”

Begrotingstekort

Ondanks de extra uitgaven, bijvoorbeeld voor militaire en humanitaire steun aan Oekraïne, blijft het begrotingstekort dit jaar beperkt tot 2,5 procent van de totale omvang van de economie, staat in de Voorjaarsnota. Ook in 2025 blijft het zogeheten EMU-saldo met 2,8 procent nog onder het maximum van 3 procent dat de eurolanden onderling hebben afgesproken.

Van Weyenberg spreekt van een “beleidsarme” begroting en vindt dat het kabinet zich “terughoudend” opstelt. Dat het begrotingstekort de komende jaren blijft oplopen, komt volgens hem ook door vergrijzing. Om dat te voorkomen zouden forse bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn. Dat past niet bij een demissionair kabinet, vindt de minister.

Lees ook: 

Formerende partijen spreken vooral één op één met informateurs: ‘Het vertrouwen is broos’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer