Politie doet dringende oproep aan slachtoffers van dating- en beleggingsfraude
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politie doet dringende oproep aan slachtoffers van dating- en beleggingsfraude

Rick Hartkamp

De politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in omvang toe. "We hebben geen volledig beeld. Mensen schamen zich dat ze voor veel geld zijn opgelicht via een datingsite", zegt Aad Lensen, projectleider cybercrime bij de Rotterdamse politie, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Slachtoffers verliezen gemiddeld ruim 25.000 euro, in sommige gevallen bedraagt de financiële schade zelfs enkele tonnen. Ze melden zich wel bij de Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland, maar doen vervolgens geen aangifte. "Dat is voor ons noodzakelijk om een beter zicht te krijgen op dit fenomeen. Zodat we kunnen kijken of we niet alleen de daders kunnen achterhalen, maar ook het geld terug kunnen halen of kunnen laten bevriezen."

Extra drempel

Als de politie beter zicht krijgt op dit groeiende probleem, ook wel 'pig butchering' genoemd, kunnen zij samenwerken met andere partijen om het voor oplichters moeilijker te maken. Het melden bij de politie is alleen een grote stap. "Als je denkt dat je de liefde van je leven gevonden hebt, is dat een extra drempel om te vertellen, niet alleen tegen de politie, maar ook in eigen familiekringen."

Het aantal slachtoffers is ongewis, omdat de gegevens vanuit de Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland de politie niet bereikt. "Ik denk niet dat er honderden slachtoffers in Nederland zijn, maar het is een groeiend probleem. Datingfraude is niet nieuw, maar het gaat inmiddels om veel grotere bedragen. De scam zit enorm doortrapt in elkaar, er worden jou professioneel uitziende beleggingssites getoond, waarvan je denkt dat dit goed zit. Mensen gaan daar in mee en maken geld over."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

'Slachtoffers worden in de watten gelegd'

Beleggingsexpert Janneke Willemse legt uit dat slachtoffers eerst worden gepamperd, in de watten gelegd en vetgemest. "Als de tijd rijp is en jij denkt de liefde van je leven gevonden te hebben, wordt aan je gevraagd geld over te maken."

"Zij gaan jou vertellen hoeveel geld ze wel niet verdiend hebben", vervolgt ze. "Jij denkt: ik heb de boot gemist. Als je dan benaderd wordt door iemand waarvan je denkt dat het een echt persoon is, en je denkt er verliefd op te zijn, dan sta je er veel meer open voor."

Nepaccounts

Onder haar naam zijn mensen benaderd op Instagram, via nepaccounts. "Je account wordt gekopieerd en daarna sturen ze mensen berichten. Meestal lees je dat het best gekke berichten zijn, maar er zijn mensen die echt begonnen te twijfelen."

Volgens fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans is de emotionele schade voor slachtoffers niet te overzien. "Fraudeurs nemen soms jaren de tijd om het vertrouwen van iemand te winnen. Wij vragen daarom altijd aandacht voor het doen van aangifte, dan heeft de politie een zaak. Misschien moet je ook aan een campagne denken om mensen te wijzen op dit nieuwe fenomeen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau