main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Stand van Nederland - 9 april 2024 — 12:28

Huishoudens komen wat makkelijker rond, maar niet iedereen

Het gaat de goede kant op met de financiële situatie van Nederlandse huishoudens, staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). “Tegelijkertijd heeft een aantal groepen minder controle over hun inkomsten en lijken toeslagen niet de zekerheid te bieden die nodig is om grip op het leven te houden”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Volgens het budgetinstituut is het percentage huishoudens dat makkelijk of zeer makkelijk kan rondkomen sinds 2018 gestegen, van 34 naar 42 procent. Het percentage huishoudens dat moeite heeft met rondkomen is gedaald, maar een derde van de huishoudens knoopt nog altijd met moeite de eindjes aan elkaar.

Huurders zeggen minder controle te hebben over hun financiële situatie dan huiseigenaren, terwijl ze vaker bezig zijn met hun geldzaken. Datzelfde geldt voor huishoudens met lagere en wisselende inkomens, vergeleken met huishoudens met hogere of vaste inkomens. Het Nibud stelt ook vast dat jongvolwassenen moeilijker rondkomen dan 30-plussers. Ook hebben zij vaker zorgen over hun financiële situatie. “Voor al deze groepen geldt dat ze bewust met hun geldzaken omgaan, maar dat dit de onzekerheid niet wegneemt”, aldus het instituut.

Volgens het Nibud is het voor huishoudens die moeilijk kunnen rondkomen niet altijd duidelijk op welke toeslagen zij recht hebben. Ook verloopt de energietransitie voor veel huishoudens niet op een goede manier. “Bijna één op de tien huishoudens geeft aan dat zij de verduurzaming van hun huis niet kunnen betalen. Ongeveer een vijfde kan niet verduurzamen, omdat deze huishoudens afhankelijk zijn van de verhuurder of de vereniging van eigenaren, of omdat de woning het simpelweg niet toelaat. Alleen een eerlijke energietransitie heeft volgens ons kans van slagen”, aldus het Nibud.

Lees ook:

Zonnepanelen steeds grotere kostenpost, leveranciers niet transparant: ‘Weten niet of bedragen wel eerlijk zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer