main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 april 2024 — 09:52

Grootverbruikers en mkb’ers draaien mogelijk op voor kosten salderingsregeling

In februari zette de Eerste Kamer een streep door het afschaffen van de salderingsregeling. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar mogelijk slecht nieuws voor grootverbruikers en mkb’ers. Het demissionaire kabinet zoekt uit wie deze rekening van een miljard euro moet betalen. “Ik kan me niet voorstellen dat de VVD hier groot voorstander van is”, benadrukt Tweede Kamerlid van de VVD Silvio Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bij grootverbruikers valt te denken aan de kassen en de industrie. Midden- en kleinbedrijven krijgen in het plan daarnaast minder belastingvoordelen. Particulieren blijven, mocht dit plan doorgang vinden, buiten schot.

Uiteindelijk beslist de Tweede Kamer over dit plan. Of de formerende partijen daar heil in zien, is nog maar de vraag. “Het lijkt mij een bijzonder slecht plan”, onderstreept Erkens. “Je kunt niet de energierekening ongelimiteerd blijven verhogen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Plan kan gewoon niet’

De energiekosten zijn in Europa al bijna drie keer zo hoog als in China, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten, vertelt Erkens. “En in Nederland zijn deze kosten ook nog eens hoger vergeleken met onze buurlanden.” Deze kosten mogen daarom absoluut niet bij grootverbruikers en mkb’ers terechtkomen, aldus de VVD’er. “Dit plan kan gewoon niet.”

Erkens ziet dat het probleem in de hele linie zit. “Huishoudens, mkb’ers en grote bedrijven die internationaal concurreren, betalen in Nederland meer energiebelasting dan in onze buurlanden.” Daarom moeten partijen volgens Erkens juist gaan kijken naar de uitgaven. “Dat is iets wat op de formatietafel moet komen.”

Lees ook:

Zonnepanelen steeds grotere kostenpost, leveranciers niet transparant: ‘Weten niet of bedragen wel eerlijk zijn’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer