main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 april 2024 — 08:58

Zonnepanelen steeds grotere kostenpost, leveranciers niet transparant: ‘Weten niet of bedragen wel eerlijk zijn’

Huishoudens met zonnepanelen worden steeds vaker geconfronteerd met onverwacht hoge kosten. Energiemaatschappijen ‘straffen’ zonnepaneelhouders voor stroom die ze zelf opwekken. Deze bedragen kunnen flink oplopen. “Energieleveranciers veranderen de spelregels tijdens het spel”, aldus Tweede Kamerlid van de VVD Silvio Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bijna drie van de acht miljoen Nederlandse huishoudens heeft momenteel zonnepanelen, die allemaal de dupe zijn van onverwacht oplopende kosten. “Energieleveranciers introduceren allerlei manieren om de kosten bij de bezitter neer te leggen”, ziet Erkens. “Als je op dit moment een contract hebt, vind ik het vrij gek dat je met een lopend contract opeens de voorwaarden kan aanpassen.”

‘Stel heldere en strenge regels op’

Als de extra kosten niet berekend worden, bestaat daarnaast de kans dat deze kosten indirect terecht kunnen komen bij mensen die geen zonnepanelen op hun dak hebben. Erkens roept de Tweede Kamer daarom op om heldere en strenge regels op te stellen. “Dat je gedurende een contract niets mag aanpassen. Je tekent nota bene een contract omdat je zekerheid wil.” Ook eist de VVD’er transparantie van energieleveranciers. “Waar baseer jij je prijzen op en zijn die kosten daadwerkelijk zo hoog?”

Zonnepaneelhouders kijken veelvuldig op vergelijkingswebsites om het meest aantrekkelijke contract te kiezen. “Dan wil je wel kunnen vergelijken wat de voorwaarden zijn die je krijgt aangeboden. Als alle leveranciers dat op een andere manier doen, zie je door de bomen het bos niet meer. Daarnaast is het intransparant. We weten niet of de bedragen die leveranciers vragen wel eerlijk zijn.”

Energieleveranciers moeten richting de toezichthouder kunnen onderbouwen dat het bedrag wat ze vragen samenhangt met de kosten die worden gemaakt. “Dat is op dit moment niet zeker. Als blijkt dat dit niet eerlijk gaat, grijpt de toezichthouder in en volgt er een boete.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Duidelijkheid

Mensen met zonnepanelen die ervan uitgingen rendement te kunnen maken, twijfelen of hebben zelfs spijt van hun aankoop, ziet het VVD-Kamerlid. “En mensen die zonnepanelen willen aanschaffen, wat we willen aanmoedigen om Nederland te verduurzamen, weten niet in hoeveel jaar ze deze investering kunnen terugverdienen. Er moet duidelijkheid komen.”

De tientallen Nederlandse energieleveranciers kunnen zelf beslissen welke kosten ze bij de gebruiker in rekening brengen. “Daar zitten ook een paar tussen die deze kosten niet in rekening brengen of veel lagere kosten vragen. Daarom moet deze markt transparant worden, zodat een huishouden met zonnepanelen makkelijk kan wisselen van leverancier wanneer ze dat willen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten stelde eerder dat er nog geen grote misstanden waren aangetroffen. “Dat is kort door de bocht”, stelt Erkens. “Er wordt onderzoek gedaan of de prijzen niet te hoog zijn.”

Lees ook:

Dat vraag naar zonnepanelen toeneemt is niet per se goed nieuws: ‘Ons stroomnet zit vol’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer