main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 mei 2023 — 09:36

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over verdwijnende schoolreisjes: ‘Scholen en ouders moeten daar onderling naar kijken’

Basisscholen moeten om financiële redenen steeds vaker schoolreisjes afzeggen. Moet het Rijk ingrijpen? “Dit is echt iets voor de scholen om onderling met de ouders te kijken of het samen lukt”, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

De minister benadrukt dat dit niet in haar portefeuille zit, maar raadt scholen aan met ouders in gesprek te gaan. Ook omdat zij op dit moment niet weet of het Rijk gaat ingrijpen. “Ik kan mij voorstellen dat het voor scholen heel belangrijk is dat deze schoolreisjes wel doorgaan. Juist met die kinderen waarvan de ouders het niet zo goed kunnen betalen. Dus iedereen die het wel kan betalen, gewoon de vrijwillige bijdrage betalen. Dan kun je met z’n allen op schoolreisje.”

Vrijwillige ouderbijdrage

Er is veel gesteggel om de vrijwillige ouderbijdrage. Voorheen werd er aan scholen geen eis gesteld om dit aan ouders voor te leggen, maar sinds een wetswijziging van zo’n twee jaar geleden zijn scholen verplicht ouders erop te wijzen dat het vrijwillig is.

Het idee hiervan was dat juist meer ouders een financiële bijdrage zouden leveren, maar in de praktijk viel dat niet zo uit. Basisscholen hebben het daardoor niet breed en zien zich genoodzaakt schoolreisjes af te gelasten.

Pretparken zien ook het aantal schoolreisjes teruglopen. Het is momenteel hoogseizoen voor die sector en pretparken zoals Duinrell en Drievliet verdienen de bijna helft van hun jaarinkomen aan schoolreisjes. Bij Omroep West doen zij de oproep er alles aan te doen om de schoolreisjes in leven te houden.

Subsidie

Het probleem was in de stad Den Haag al langer bekend. Daarom heeft de gemeente aldaar de subsidie verhoogd van 360.000 euro per jaar naar 1,3 miljoen euro per jaar. Scholen kunnen daardoor per leerling nu 40 tot 50 euro subsidie vragen. Voorheen was dat minder dan de helft.

Lees ook: 

Den Haag trekt portemonnee voor basisscholen: iedereen moet op schoolreisje kunnen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer