main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2023 — 08:54

Eindexamens te makkelijk geworden? ‘Meer aandacht nodig in lerarenopleidingen voor basisvaardigheden’

De centrale eindexamens zijn in de afgelopen jaren makkelijker geworden, zo stellen meer dan 4 op de 10 middelbareschoolleraren in De Telegraaf. VVD-Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder Mariëlle Paul geeft aan dat zij vindt dat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) hiernaar moet kijken. Ook vindt ze dat er in de lerarenopleidingen veel meer aandacht moet zijn voor basisvaardigheden.

De schriftelijke eindexamens in het voortgezet onderwijs gaan vanaf donderdag van start. Meer dan 150.000 leerlingen zwoegen twee weken lang om vervolgens na de zomervakantie naar het mbo, de hbo of de universiteit te vertrekken. Maar zijn ze daar wel klaar voor? Die vraag rijst nu meer dan 4 op de 10 leraren inschatten dat het inhoudelijke niveau in hun vakgebied de afgelopen twintig jaar licht of sterk gedaald is. Die cijfers komen voort uit een rondvraag van Teacher Tapp onder leraren in het voortgezet onderwijs. Een derde weet het niet zeker, en slechts 8 procent denkt dat het examen door de tijd heen moeilijker is geworden, zo schrijft De Telegraaf.

‘Niveau van stof moet ook omhoog bij aanpassingen examens’

Zes op de tien leraren vindt dat de opzet van de eindexamens aangepast moet worden. Het CvTE geeft Het Cito ieder jaar de opdracht de eindexamens te maken, en die eerste moet volgens Paul kijken naar deze bevindingen. “Maar ze kunnen alleen een slag maken als het niveau van de stof ook omhooggaat”, benadrukt ze in Goedemorgen Nederland. “Je kunt examens niet moeilijker maken zonder de stof ook op een hoger niveau te brengen. Want anders ben je onredelijk bezig naar de leerlingen die je aan het toetsen bent.”

Paul gaat verder: “Een tweede punt is dat er ook in de lerarenopleidingen veel meer aandacht zou moeten zijn veel meer focus op basisvaardigheden zoals taal en rekenen.”

Reactie examenmakers

Volgens het CvTE wordt in principe geprobeerd de examens ieder jaar ongeveer even moeilijk te maken. “Alleen als bij een vak de examens al een poosje te moeilijk of te makkelijk zijn, kan het CvTE de opdracht geven de examens respectievelijk makkelijker of moeilijker te maken”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Bij bepaalde vakken is het echter moeilijk om de examens door de tijd heen met elkaar te vergelijken. “Als we kijken naar wis- en natuurkunde zie je dat het examenprogramma met de tijd mee is gegaan. In dertig jaar is het door politieke en beleidsmatige besluiten aangepast naar de tijd van nu. Hierdoor zijn leerlingen van nu anders voorbereid en maken een ander examen dan leerlingen uit 1990.”

Lees ook: 

Noodkreet voor Nederlandse onderwijs: ‘Alleen een nationale radicale ingreep werkt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer