main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2023 — 08:54

Eindexamens te makkelijk geworden? ‘Meer aandacht nodig in lerarenopleidingen voor basisvaardigheden’

De centrale eindexamens zijn in de afgelopen jaren makkelijker geworden, zo stellen meer dan 4 op de 10 middelbareschoolleraren in De Telegraaf. VVD-Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder Mariëlle Paul geeft aan dat zij vindt dat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) hiernaar moet kijken. Ook vindt ze dat er in de lerarenopleidingen veel meer aandacht moet zijn voor basisvaardigheden.

De schriftelijke eindexamens in het voortgezet onderwijs gaan vanaf donderdag van start. Meer dan 150.000 leerlingen zwoegen twee weken lang om vervolgens na de zomervakantie naar het mbo, de hbo of de universiteit te vertrekken. Maar zijn ze daar wel klaar voor? Die vraag rijst nu meer dan 4 op de 10 leraren inschatten dat het inhoudelijke niveau in hun vakgebied de afgelopen twintig jaar licht of sterk gedaald is. Die cijfers komen voort uit een rondvraag van Teacher Tapp onder leraren in het voortgezet onderwijs. Een derde weet het niet zeker, en slechts 8 procent denkt dat het examen door de tijd heen moeilijker is geworden, zo schrijft De Telegraaf.

‘Niveau van stof moet ook omhoog bij aanpassingen examens’

Zes op de tien leraren vindt dat de opzet van de eindexamens aangepast moet worden. Het CvTE geeft Het Cito ieder jaar de opdracht de eindexamens te maken, en die eerste moet volgens Paul kijken naar deze bevindingen. “Maar ze kunnen alleen een slag maken als het niveau van de stof ook omhooggaat”, benadrukt ze in Goedemorgen Nederland. “Je kunt examens niet moeilijker maken zonder de stof ook op een hoger niveau te brengen. Want anders ben je onredelijk bezig naar de leerlingen die je aan het toetsen bent.”

Paul gaat verder: “Een tweede punt is dat er ook in de lerarenopleidingen veel meer aandacht zou moeten zijn veel meer focus op basisvaardigheden zoals taal en rekenen.”

Reactie examenmakers

Volgens het CvTE wordt in principe geprobeerd de examens ieder jaar ongeveer even moeilijk te maken. “Alleen als bij een vak de examens al een poosje te moeilijk of te makkelijk zijn, kan het CvTE de opdracht geven de examens respectievelijk makkelijker of moeilijker te maken”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Bij bepaalde vakken is het echter moeilijk om de examens door de tijd heen met elkaar te vergelijken. “Als we kijken naar wis- en natuurkunde zie je dat het examenprogramma met de tijd mee is gegaan. In dertig jaar is het door politieke en beleidsmatige besluiten aangepast naar de tijd van nu. Hierdoor zijn leerlingen van nu anders voorbereid en maken een ander examen dan leerlingen uit 1990.”

Lees ook: 

Noodkreet voor Nederlandse onderwijs: ‘Alleen een nationale radicale ingreep werkt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer