Het Openbaar Ministerie (OM) heeft mogelijk gewacht met de arrestatie van Inez Weski. Dat vermoeden spreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf uit bij Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Belleman: “We weten nog helemaal niks zeker, maar het is allemaal te toevallig dat dit twee dagen na het afronden van haar dupliek komt. Dan denk je toch: ze hebben gewacht tot het geen schade meer zou brengen aan het Marengo-proces.”
Weski is vrijdag opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die bezig is met internationale drugshandel en witwassen. Daarnaast wordt Weski, die advocaat van is Ridouan Taghi, verdacht van het schenden van geheimen.
“De advocaat wordt verdacht van misbruik van haar positie door berichten van de criminele organisatie van en aan haar gedetineerde cliënt door te geven. De verdenkingen tegen de advocaat zijn in de zomer van 2022 ontstaan toen een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van SkyECC”, meldt het OM.
Boodschappenmeisje van Taghi
In september vorig jaar, tijdens een zitting in de strafzaak tegen Youssef T., voormalig advocaat en neef van Taghi, suggereerde de advocaat van T. dat Weski ook als doorgeefluik van Taghi zou hebben gefungeerd. Weski zou volgens het OM informatie van haar cliënt Taghi – hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo – vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.
Het OM liet destijds in reactie daarop weten dat “aanvankelijk onderzoek duidelijk maakte dat het vermoeden bestaat dat Weski door familieleden van Taghi is benaderd voor een communicatielijn, maar niet dat zij erbij betrokken is geweest”.
Volgens Belleman was Weski woest om die verdachtmakingen. Belleman zegt dat de verdenking van betrokkenheid voortvloeit “van het zijn van boodschappenmeisje van Ridouan Taghi. Als je dat doet, doe je dat in dienst van die criminele organisatie”.
De druk van zo’n groot proces en verdachte die vrij dwingend kan zijn speelt in dat geval een belangrijke factor volgens strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. Hij zegt: Je wordt volgens hem als advocaat “als het ware op een moment er ingezogen.”
Volgens Ausma gaat de zaak om “gecodeerde gesprekken tussen familieleden, waarin het over iemand gaat die informatie op een usb-stick zou moeten zetten en dat zou een hoop problemen oplossen.” Weski zou mogelijk de persoon zijn die hier de sleutelrol speelt.
De advocaat zit momenteel vast in alle beperkingen. Dat wil zeggen dat ze alleen met haar advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.
Kantoor doorzocht
Het kantoor in Rotterdam en de woning van de advocaat zijn doorzocht. Daarbij was de deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam aanwezig. Een woordvoerder van de Orde van Advocaten bevestigt dit, maar zegt dat de deken Peter Hanenberg nog geen reactie kan geven omdat hij druk met deze zaak is.
Advocatenkantoor Weski Advocaten in Rotterdam laat weten geen informatie te verstrekken. Weski’s kantoorgenoot en zoon Guy Weski zegt evenmin een reactie te geven en ook Taghi’s detentieadvocaat Thomas van der Horst laat weten “op dit moment” niets te kunnen zeggen.
Weski is sinds 1978 advocaat. Ze heeft opgetreden in vele gecompliceerde, vaak grensoverschrijdende strafzaken. Zo was ze onder meer advocaat van de voormalig Surinaamse president Desi Bouterse en voor oorlogsmisdrijven veroordeelde zakenman Guus Kouwenhoven.
Reactie Yeşilgöz
Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft vrijdag per brief de Tweede Kamer ingelicht over de arrestatie van advocaat Inez Weski op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Het strafrechtelijk onderzoek is in volle gang, schrijft Yeşilgöz mede namens minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming.
“Advocaten zijn dienaars van de rechtsstaat. Zij hebben een bijzondere positie in ons rechtsbestel”, zegt Yeşilgöz over het belang ook de Kamer in te lichten “voor zover ik dat op dit moment kan”.
In de brief herhaalt Yeşilgöz de verdenking die het Openbaar Ministerie kort ervoor bekendmaakte, namelijk dat de advocaat van Ridouan Taghi berichten van zijn criminele organisatie zou hebben doorgegeven. De verdenkingen tegen de advocaat zijn in de zomer van 2022 ontstaan toen een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van SkyECC.
In het belang van het strafrechtelijke onderzoek kan de minister verder geen mededelingen doen.
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Lees ook:
De Mos wil na vrijspraak terugkeren in stadsbestuur Den Haag
Door: Matthijs Meulblok