main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2022 — 09:11

Rusland claimt overwinning in nepreferendum, Poetin kondigt snel annexatie aan

Volgens Russische officials hebben inwoners van de bezette regio’s in Oekraïne waar referenda zijn gehouden met een overweldigende meerderheid gestemd voor aansluiting bij Rusland. “De verwachting is dat Poetin gaat aankondigen dat het Russisch grondgebied is geworden. Mogelijk vrijdag al”, zegt kolonel Han Bouwmeester.

“De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland”, zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev volgens persbureau TASS. Meer dan 98 procent van de stemmers in Loehansk sprak zich uit voor annexatie, in Zaporizja was dit ruim 93 procent en in Cherson 87 procent. In de regio Donetsk stemde ruim 99 procent voor annexatie.

De door Moskou benoemde bezettingsautoriteiten kunnen nu een formeel verzoek indienen bij de Russische president Vladimir Poetin om deel uit te gaan maken van Rusland. Het Kremlin had al aangegeven dat dit snel kon gebeuren.

Ondertussen is het in Cherson de afgelopen dagen doodstil op straat, blijkt uit een reportage van De Volkskrant. Burgers zouden zich thuis verschuilen omdat ze niet wilden stemmen tijdens het zogenaamde referendum.

‘Rusland stukje groter’

Volgens Bouwmeester kunnen de referenda van nu vergeleken worden met de annexatie van De Krim door Rusland in 2014. Ook daar ging een schijnreferendum aan vooraf. “Ook nu heeft Poetin dit gebied als zijn grondgebied toegeëigend. Dat betekent dat Rusland een stukje groter is geworden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondertussen probeert Oekraïne de bezette regio’s nog altijd uit Russische handen te bevrijden. Maar met de annexatie van die gebieden kan Poetin zeggen dat Russisch grondgebied door Oekraïense troepen wordt aangevallen, vertelt Bouwmeester. “Dan kan hij zich bezinnen op hoe hij gaat terugslaan.”

‘Oorlog escaleert verder’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke verwacht dat de referenda “breed in de wereld” veroordeeld zullen worden. “Er wordt nu direct gesproken over een nepreferendum. Dat is goed. We moeten de Russen op geen enkele manier het idee geven dat dit referendum serieus te nemen is.”

Volgens Ten Broeke heeft Moskou “zelfs de Noord-Koreanen achter zich gelaten in een poging om te verhullen dat het een doorgestoken kaart is”.

Ook Ten Broeke verwacht dat er snel annexatie van de bezette gebieden door Rusland volgt. “Dan komen we in een nieuwe fase” van de oorlog, waarschuwt hij. “Als deze gebieden als nieuw Russisch rondgebied worden gezien, geldt ook daar de Russische nucleaire doctrine. Dat maakt dat de oorlog opnieuw escaleert.”

Zelenski

Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda al meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski herhaalde in een toespraak bij de Verenigde Naties dat zijn land na de referenda niet meer met Rusland kan onderhandelen.

“De erkenning door Rusland van de schijnreferenda als ‘normaal’ betekent dat er met de huidige Russische president nergens over te praten valt”, zei Zelenski in een videoboodschap voor de VN-Veiligheidsraad. De plannen van Rusland om de bezette regio’s te annexeren, plaatsen Poetin volgens hem tegenover “de hele mensheid”.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zweden heeft krachtige ontploffingen gemeten bij Nord Stream

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer