main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2022 — 09:11

Rusland claimt overwinning in nepreferendum, Poetin kondigt snel annexatie aan

Volgens Russische officials hebben inwoners van de bezette regio’s in Oekraïne waar referenda zijn gehouden met een overweldigende meerderheid gestemd voor aansluiting bij Rusland. “De verwachting is dat Poetin gaat aankondigen dat het Russisch grondgebied is geworden. Mogelijk vrijdag al”, zegt kolonel Han Bouwmeester.

“De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland”, zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev volgens persbureau TASS. Meer dan 98 procent van de stemmers in Loehansk sprak zich uit voor annexatie, in Zaporizja was dit ruim 93 procent en in Cherson 87 procent. In de regio Donetsk stemde ruim 99 procent voor annexatie.

De door Moskou benoemde bezettingsautoriteiten kunnen nu een formeel verzoek indienen bij de Russische president Vladimir Poetin om deel uit te gaan maken van Rusland. Het Kremlin had al aangegeven dat dit snel kon gebeuren.

Ondertussen is het in Cherson de afgelopen dagen doodstil op straat, blijkt uit een reportage van De Volkskrant. Burgers zouden zich thuis verschuilen omdat ze niet wilden stemmen tijdens het zogenaamde referendum.

‘Rusland stukje groter’

Volgens Bouwmeester kunnen de referenda van nu vergeleken worden met de annexatie van De Krim door Rusland in 2014. Ook daar ging een schijnreferendum aan vooraf. “Ook nu heeft Poetin dit gebied als zijn grondgebied toegeëigend. Dat betekent dat Rusland een stukje groter is geworden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondertussen probeert Oekraïne de bezette regio’s nog altijd uit Russische handen te bevrijden. Maar met de annexatie van die gebieden kan Poetin zeggen dat Russisch grondgebied door Oekraïense troepen wordt aangevallen, vertelt Bouwmeester. “Dan kan hij zich bezinnen op hoe hij gaat terugslaan.”

‘Oorlog escaleert verder’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke verwacht dat de referenda “breed in de wereld” veroordeeld zullen worden. “Er wordt nu direct gesproken over een nepreferendum. Dat is goed. We moeten de Russen op geen enkele manier het idee geven dat dit referendum serieus te nemen is.”

Volgens Ten Broeke heeft Moskou “zelfs de Noord-Koreanen achter zich gelaten in een poging om te verhullen dat het een doorgestoken kaart is”.

Ook Ten Broeke verwacht dat er snel annexatie van de bezette gebieden door Rusland volgt. “Dan komen we in een nieuwe fase” van de oorlog, waarschuwt hij. “Als deze gebieden als nieuw Russisch rondgebied worden gezien, geldt ook daar de Russische nucleaire doctrine. Dat maakt dat de oorlog opnieuw escaleert.”

Zelenski

Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda al meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski herhaalde in een toespraak bij de Verenigde Naties dat zijn land na de referenda niet meer met Rusland kan onderhandelen.

“De erkenning door Rusland van de schijnreferenda als ‘normaal’ betekent dat er met de huidige Russische president nergens over te praten valt”, zei Zelenski in een videoboodschap voor de VN-Veiligheidsraad. De plannen van Rusland om de bezette regio’s te annexeren, plaatsen Poetin volgens hem tegenover “de hele mensheid”.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zweden heeft krachtige ontploffingen gemeten bij Nord Stream

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer