main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 11 augustus 2022 — 10:52

Bedrijfsopheffingen rijzen de pan uit: 76 duizend ondernemers stoppen ermee

Het aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022 bedraagt maar liefst 76.000. Dat is een forse toename in vergelijking met een jaar eerder, toen het in 2021 in dezelfde periode om 52.000 bedrijfsopheffing ging. Niet eerder lag dit cijfer zo hoog sinds de start van de meetmethode in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen nam toe in vergelijking met het eerste halfjaar van 2021, maar dat totaalcijfer blijft nog altijd historisch laag.

Vooral bedrijven waar slechts één persoon werkzaam is heeft de bijl erbij neergegooid en wacht faillissement niet af. Zij maken 84% (64.000) uit van het totaal aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022. Een jaar eerder ging het bij dezelfde groep om 44.000 bedrijfsopheffingen. 12.000 bedrijven waar twee of meer personen werkzaam zijn hebben tevens een bedrijfsopheffing doorgevoerd. Een jaar eerder was dit aantal 8.000.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Webwinkels

Van het type bedrijven dat de werkzaamheden hebben opgegeven, zijn webwinkels de absolute lijstaanvoerder. In totaal zijn er 6785 webwinkels opgeheven. Van webwinkels zijn het vooral de bedrijven die kleding aanbieding het meest opgeheven (bijna 1700). Gevolgd door huis- en tuinartikelen (1185) en een algemeen assortiment (1180). Een jaar eerder stopten 4420 webwinkels ermee.

Ook veel organisatieadviesbureaus hebben het bedrijf opgeheven, ruim 5000. Het aantal financiële holdings dat de werkzaamheden is gestopt is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld, naar ruim 3000. In de horeca werden 1160 restaurants opgeheven.

Opvallend is dat het vooral gaat om jonge bedrijven, die nog geen 10 jaar actief waren. Zij bedragen drie kwart van alle opheffingen. Ruim een derde van de bedrijfsopheffing was slechts 3 jaar of korter actief.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Minder eenmanszaken failliet

Nog geen duizend (961) bedrijven, instellingen en eenmanszaken zijn in de eerste zes maanden van 2022 failliet verklaard. Het is weliswaar een kleine stijging in vergelijking met een jaar eerder, maar het totaal aantal faillissementen ligt nog altijd vrij laag.

De trend van failliet verklaarde eenmanszaken daalt al sinds 2019. In het eerste halfjaar van 2022 maakte deze groep 14 procent deel uit van het totaal, met 139 eenmanszaken. In 2021 in dezelfde periode was dat nog 17 procent. De meeste eenmanszaken die failliet waren verklaard waren ongeveer vijf jaar oud. Andere bedrijven of instellingen die ook failliet zijn verklaard waren gemiddeld acht jaar oud.

Bron CBS

 

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Inflatie zit niet iedereen dwars: moederbedrijf Albert Heijn boekt grote winst

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer