main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 11:13

Scholen niet meer op slot bij nieuwe coronagolf: ‘Het zal veel ouders geruststellen’

Bij een ernstige coronagolf gaan scholen en de kinderopvang niet meer volledig dicht. In het ergste scenario (code rood) gaan kinderen dan beurtelings naar school, dat blijkt uit de sectorplannen die vandaag worden besproken in de ministerraad.

“Het vorige kabinet heeft meermaals besloten tot een sluiting van kinderopvang en onderwijs. Een belangrijke verandering in uitgangspunt van dit kabinet is dat wij een sluiting van deze sectoren te allen tijde willen voorkomen”, staat omschreven in het sectorplan, in handen van het AD.

Vier scenario’s

In de sectorplannen wordt uitgegaan van vier scenario’s. Bij elk scenario hoort een passende oplossing om de besmettingen in te dammen. Bij donkergroen gelden basismaatregelen, zoals een goede ventilatie. Bij groen gelden ook de basismaatregelen, maar is er extra aandacht voor kwetsbare mensen. Bij oranje komt er contactbeperking bij, evenals mondkapjes, looproutes, gespreide pauzes en alleen nog maar onderwijs op school. Bij rood mag nog maar de helft van de leerlingen naar school.

Als er een scenario door het kabinet wordt uitgeroepen hebben scholen uiterlijk één werkweek om alles in werking te zetten. De maatregelen blijven dan twee weken gelden, staat in de leidraad. “Omdat snelle wisselingen in de geldende maatregelen het draagvlak voor naleving sterk verminderen.”

Beurtelings naar school

Dat kinderen beurtelings fysiek naar school gaan en slechts de helft van de klas gevuld is, wil niet zeggen dat de andere helft vrij is. De ene helft krijgt les in de klas, de andere helft krijgt thuisonderwijs. Scholen zijn overigens niet verplicht om gelijktijdig fysiek en digitaal les te geven. Thuiswerkopdrachten volstaan ook.

“Het zal heel veel mensen met kinderen geruststellen”, reageert voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof, te gast bij Goedemorgen Nederland. “Voorheen zag je namelijk dat veel mensen niet naar werk konden of in de knel raakten.”

Vonhof haalt nog een belangrijk punt aan. Hij vindt het goed dat de scholen open blijven, “maar dan moeten de leraren niet ziek zijn”, zegt hij. “Dat is een van de grotere problemen die wij zien. Het hoge ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt speelt ook in het onderwijs mee.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Coronadrukte in ziekenhuizen loopt verder op

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer