main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2022 — 10:59

Rutte en Kaag zoeken steun voor Voorjaarsnota: kritiek op aanpak via ‘achterkamertjes’

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gaan deze week persoonlijk langs bij oppositiepartijen om te praten over de Voorjaarsnota. Deze aanpak wordt niet door iedereen toegejuicht. Fractievoorzitters geven te kennen geen deals te willen sluiten in de achterkamertjes en zien liever een openbaar debat in de Tweede Kamer. Dat schrijft De Telegraaf.

Rutte en Kaag gaan bij oppositiepartijen op de koffie om steun te vinden voor de Voorjaarsnota. Dat komt het duo op de nodige kritiek te staan. “Koffie kunnen ze krijgen, want we zijn een beleefde partij. Maar lang zal het gesprek niet duren, want dit hoort in een openbaar Kamerdebat plaats te vinden en niet in de achterkamertjes”, zegt PVV-leider Geert Wilders tegen de krant.

Fractievoorzitters Lilian Marijnissen (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) en Kamerlid Pieter Omtzigt volgen de mening van Wilders. Ouwehand zegt geen deals te willen sluiten “in de achterkamertjes”.

Han ten Broeke, oud-Kamerlid namens de VVD vindt het “onzin dat dit niet achter gesloten deuren” kan. Dat zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ken geen onderhandelingen waarbij mensen concessies moeten doen en dat in volle openbaarheid doen met een camera erop.”

De uiteindelijke besluiten vallen in de Kamer, maar daar is het “moeilijk onderhandelen” volgens Ten Broeke. “Dat moet je toch met kopjes koffie in achterafzaaltjes moeten doen.”

Gaten in begroting

De reden dat Rutte en Kaag op pad gaan, is omdat de Voorjaarsnota opnieuw beoordeeld moest worden naar de actualiteit. De oorlog in Oekraïne, de inflatie en de miljardencompensatie van de spaartaks hebben namelijk voor enorme gaten in de begroting gezorgd.

Om een meerderheid te vinden in de Eerste Kamer – die de coalitie niet heeft – kunnen Rutte en Kaag over zowel links als rechts gaan. Er wordt vooral gekeken naar de PvdA, GroenLinks en JA21. Die partijen kunnen tezamen voor de gewenste meerderheid in de Senaat zorgen.

De oppositiepartijen hebben natuurlijk ook zo hun eisen in ruil voor steun voor de Voorjaarsnota. GroenLinks en PvdA trekken samen op en willen dat de ongelijkheid wordt aangepakt en dat de inflatie minder tot last is voor de bevolking. Ook pleiten de links-georiënteerde partijen ervoor dat de vermogensbelasting omhoog gaat. PvdA-leider Attje Kuiken zal daarbovenop het minimumloon willen opkrikken. Vanuit rechts klinkt meer het geluid om de dure klimaat- en stikstofplannen op de schop te nemen.

LEES OOK: Kabinet bespreekt Voorjaarsnota: ‘Coalitiepartijen zullen opnieuw moeten onderhandelen over regeerakkoord’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer