main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2022 — 10:59

Rutte en Kaag zoeken steun voor Voorjaarsnota: kritiek op aanpak via ‘achterkamertjes’

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gaan deze week persoonlijk langs bij oppositiepartijen om te praten over de Voorjaarsnota. Deze aanpak wordt niet door iedereen toegejuicht. Fractievoorzitters geven te kennen geen deals te willen sluiten in de achterkamertjes en zien liever een openbaar debat in de Tweede Kamer. Dat schrijft De Telegraaf.

Rutte en Kaag gaan bij oppositiepartijen op de koffie om steun te vinden voor de Voorjaarsnota. Dat komt het duo op de nodige kritiek te staan. “Koffie kunnen ze krijgen, want we zijn een beleefde partij. Maar lang zal het gesprek niet duren, want dit hoort in een openbaar Kamerdebat plaats te vinden en niet in de achterkamertjes”, zegt PVV-leider Geert Wilders tegen de krant.

Fractievoorzitters Lilian Marijnissen (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) en Kamerlid Pieter Omtzigt volgen de mening van Wilders. Ouwehand zegt geen deals te willen sluiten “in de achterkamertjes”.

Han ten Broeke, oud-Kamerlid namens de VVD vindt het “onzin dat dit niet achter gesloten deuren” kan. Dat zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ken geen onderhandelingen waarbij mensen concessies moeten doen en dat in volle openbaarheid doen met een camera erop.”

De uiteindelijke besluiten vallen in de Kamer, maar daar is het “moeilijk onderhandelen” volgens Ten Broeke. “Dat moet je toch met kopjes koffie in achterafzaaltjes moeten doen.”

Gaten in begroting

De reden dat Rutte en Kaag op pad gaan, is omdat de Voorjaarsnota opnieuw beoordeeld moest worden naar de actualiteit. De oorlog in Oekraïne, de inflatie en de miljardencompensatie van de spaartaks hebben namelijk voor enorme gaten in de begroting gezorgd.

Om een meerderheid te vinden in de Eerste Kamer – die de coalitie niet heeft – kunnen Rutte en Kaag over zowel links als rechts gaan. Er wordt vooral gekeken naar de PvdA, GroenLinks en JA21. Die partijen kunnen tezamen voor de gewenste meerderheid in de Senaat zorgen.

De oppositiepartijen hebben natuurlijk ook zo hun eisen in ruil voor steun voor de Voorjaarsnota. GroenLinks en PvdA trekken samen op en willen dat de ongelijkheid wordt aangepakt en dat de inflatie minder tot last is voor de bevolking. Ook pleiten de links-georiënteerde partijen ervoor dat de vermogensbelasting omhoog gaat. PvdA-leider Attje Kuiken zal daarbovenop het minimumloon willen opkrikken. Vanuit rechts klinkt meer het geluid om de dure klimaat- en stikstofplannen op de schop te nemen.

LEES OOK: Kabinet bespreekt Voorjaarsnota: ‘Coalitiepartijen zullen opnieuw moeten onderhandelen over regeerakkoord’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer