main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 mei 2024 — 13:52

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich liever laten inhuren. ”Je bent een dag kwijt aan administratie”, zegt huisarts Rutger Verhoeff in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO Start.

Het was George Clooney in de beroemde ziekenhuisserie ER die Verhoeff deed besluiten huisarts te worden. Na zijn studie wilde hij aan de slag als praktijkwaarnemer om vervolgens een eigen praktijk te gaan runnen, maar hij kwam erachter dat dit in werkelijkheid anders uitpakt dan gedroomd.

”Ik zag hoeveel arbeid het met zich meebrengt. De administratieve rompslomp”, vertelt hij. “Daarnaast is er veel ziekenhuiswerk op het bordje van de huisarts terechtgekomen. Denk aan de zorg voor patiënten met suikerziekte, hart- en vaatziekten, COPD en astma. Nu ook de ouderenzorg. Daar moet je allemaal tijd voor vrijmaken. Dat is teveel. Daarbij is het voor jonge huisartsen lastig om huisvesting te vinden. Gemeenten werken niet echt mee.”

Werkdruk

Verhoeff is niet de enige huisarts die voor het zzp-bestaan koos. In 2012 bestierde 78 procent een eigen praktijk, nu gaat het om 49 procent. Zeventig procent van de praktijkhouders vindt dat de werkdruk te hoog is, blijkt uit cijfers van Landelijke Huisartsen Vereniging.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De zus van Verhoeff, Sasja Verhoeff, is ook huisarts en heeft wél een eigen praktijk. Al dertien jaar. ”Dat leek me het mooiste van het werk. Niet alleen het bredere, van geboren tot doodgaan zorg bieden, maar met name de band en de vertrouwensrelatie die je met patiënten hebt.”

Toch kan ze zich voorstellen dat haar collega’s er geen zin in hebben. ”Wat ik hoor: de druk. ‘Moet ik ook nog eens personeelszaken regelen.’ Daar word je niet voor opgeleid.” Over die druk kan de praktijkhoudster zeker meepraten. ”We zijn ooit begonnen met 2750 patiënten. Nu zitten we op 3300, plus duizend arbeidsmigranten.”

Match

Het initiatief Buurtdokters helpt huisartsen aan een eigen praktijk. ‘Huisartsmakelaar’ Sophie Brühl: ”We onderzoeken met de huisartsen hoe hun droompraktijk er uitziet. Wat past bij mij? Vervolgens gaan we op zoek. Bij een match helpen we bij het op orde brengen van de administratie. Ook maken we een plan hoe je een praktijk naar je hand kunt zetten.”

Eén van de cliënten is Karel Steur. Waarom hij kiest voor een eigen praktijk? ”Je positioneert je in een buurt voor een termijn van tien tot dertig jaar, waar je patiënten leert kennen en zo de beste zorg kunt leveren”, zegt hij.

Buurtdokters hielpen huisarts Rika Draijer bij de overname van een praktijk. ”Dat was de enige reden waarom ik het zag zitten. Nu kan ik me richten op wat ik belangrijk vind. Het medische, de relatie met de patiënten en mijn team. Ik hoef minder bezig te zijn met management. Ik ben geen huisarts geworden om ondernemer te worden.”

Het huisartsentekort loopt op, vooral buiten de Randstad. Er zijn steeds meer creatieve oplossingen vanuit de branche zelf. Tanja Kok spreekt met een huisartsenmakelaar. Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer