main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 april 2022 — 11:16

Voorzitter Oranjeverenigingen: Koningsdag zonder vrijwilligers niet mogelijk

Na twee stille coronajaren viert Nederland vandaag weer massaal Koningsdag, maar dat was niet mogelijk geweest zonder de duizenden vrijwilligers. Volgens voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve was het een “enorme operatie” om alle festiviteiten op touw te zetten.

In de grote steden wordt “het werk gedaan” door de lokale horeca en evenementenbureaus, maar in de rest van het land zijn de vrijwilligers onmisbaar, stelt Verhoeve. “In Den Bosch hadden we gisteren een feest Lets Swing with the King, maar vandaag zie je dat de feesten door allerlei vrijwilligers zijn georganiseerd. Daar hebben ze de afgelopen maanden keihard aan gewerkt.”

Koningsdag zonder vrijwilligers “is niet mogelijk”, benadrukt Verhoeve. “Het is net als verkiezingen, dat wordt ook door vrijwilligers gedaan. De EBHO bij evenementen wordt door vrijwilligers gedaan. Ook dit is echt een vrijwilligersfeest.”

Hij is ze dankbaar. “We leven in een tijd van verdeeldheid en polarisatie. Maar er zijn een paar van die momenten in het jaar waarop we elkaar als Nederlander mogen erkennen en dat met elkaar vieren. Dat doen we ook op Koningsdag.”

Volgens koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer is ook het koningshuis op de hoogte van de inzet van vrijwilligers. “Het is ook iets wat de koning en koningin via het Oranjefonds zoveel mogelijk proberen te stimuleren. Je ziet dat er wel een duwtje voor nodig is. Nederland individualiseert steeds verder. Dus het is wel iets om aan te blijven werken. Zonder de vrijwilligers komen we er niet.”

Medemblik

Toch lukt het niet overal in het land om genoeg mensen te werven. Zo zijn er vandaag geen festiviteiten in Medemblik, omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn, meldde NH Nieuws maandag. Volgens Verhoeve wordt er alles aan gedaan om de vrijwilligers vast te houden en nieuwe aanwas te creëren. “We organiseren regiobijeenkomsten om elkaar te activeren en stimuleren om goede ideeën uit te wisselen.”

Met succes: “Je ziet dat vandaag op honderden plekken koningsdag wordt gevierd.”

LEES OOK: Koninklijke familie in Maastricht: ‘Het is vandaag een feest van verbroedering’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer