main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 april 2022 — 10:18

Koninklijke familie in Maastricht: ‘Het is vandaag een feest van verbroedering’

De koninklijke familie is vandaag in Maastricht om Koningsdag weer te vieren als vanouds. Volgens koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer “ziet het ernaar uit dat iedereen erbij is”, doelt hij op de leden van de koninklijke familie. Ook prinses Alexia, die in het buitenland studeert. “Er is geen reden om te denken dat ze er niet zou zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Na twee stille coronajaren vieren Nederlanders woensdag weer op de vertrouwde manier Koningsdag. Overal in het land zijn er vrijmarkten, festivals en andere feestelijke activiteiten. De koninklijke familie is dus in Maastricht, maar de verwachting is niet dat koning Willem-Alexander meedoet aan spelletjes als koekhappen of spijkerpoepen. “Wat dat betreft waait er een andere wind”, zegt Emmer. “Maar wel zien we hem misschien meezingen met Rowwen Hèze. Dat is zijn guilty pleasure.”

De eerste oranjefans uit heel Nederland en zelfs Wallonië stonden woensdagochtend vroeg om 08.00 uur al achter de dranghekken langs de koninklijke route in Maastricht. De binnenstad zit potdicht, mensen moeten vaak ver omlopen om een plek te vinden. Er is veel politie en handhaving aanwezig. Volgens de gemeente is er langs de route plek voor 23.000 mensen.

Tot in de puntjes

Volgens commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer is alles tot in de puntjes geregeld. “Twee jaar geleden zou Koningsdag al in Maastricht zijn geweest. Toen waren ze al heel ver in de voorbereiding. Ik ben op een lopende trein gestapt die al bijna bij het station was.” Aan de voorbereiding hebben “heel veel vrijwilligers en professionals” gewerkt, zegt Roemer. Tijdens de generale repetitie gisteren bleek volgens hem dat aan alles is gedacht. “De stad kan op een dag als vandaag alleen maar meer stralen.”

Roemer denkt dat Nederland toe is aan een feestje. “Iedereen heeft een enorme glimlach op zijn gezicht. We mogen eindelijk weer en ik denk dat het vandaag een feest is van verbroedering. Maastricht is een hele mooie stad als decor. Er is van alles te zien. Van wetenschap tot creatieve dans. Laat de stad en Nederland genieten.”

Feest of presentatie?

De parade van de koninklijke familie begint om 11.00 uur op de Sint Servaasbrug. “Vanaf daar loopt men via het Onze Lieve Vrouweplein richting het Vrijthof. Daar zullen Limburg en Maastricht zich presenteren”, weet Emmer. “Het eindigt met een optreden van Rowwen Hèze.”

Hij hoopt dat Maastricht “het feest omarmt” en zich niet verliest in ‘presentatiedrang’. “Ik hoop niet dat ze denken: we moeten laten zien hoe technisch geavanceerd we zijn, zoals we eerder in Eindhoven en Amersfoort hebben gezien. Daar was de boel overgeproduceerd, waardoor het feest op de achtergrond is geraakt”, zegt Emmer.

Prinsessen

Hij kijkt vooral uit naar een eventueel interview met kroonprinses Amalia. “Dat is iets van de laatste jaren. Het is een ongelofelijk intelligente meid.”

De koningshuisdeskundige denkt dat we minder te zien krijgen van de twee jongere prinsessen, Alexia en Ariane. “Dat is jammer, maar zo is nu eenmaal de rolverdeling. Amelia is de kroonprinses en speelt in rol in de monarchie. Ze wordt het vooraf ook besproken. Ze weten wat hun taak is.”

LEES OOK: Oekraïense vluchtelingen welkom op Koningsdag: ‘Hopelijk kunnen zij zich losmaken van de ellende’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer