main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2022 — 14:42

Kan Nederland minder afhankelijk worden van Russisch gas? ‘Sneller eigen energietransitie op gang brengen’

Nederland moet ervoor zorgen minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Daar wordt in Den Haag vandaag over gepraat. Een onderwerp dat op tafel ligt gaat over het bedenken van een scenario voor het geval er geen Russisch gas beschikbaar is voor aankomende winter. Ook wordt er gesproken of het mogelijk is om in een aantal jaar tijd minder afhankelijk te worden van niet-Europese landen wat betreft de energieopwekking.

Dat zijn de gesprekken voor een korte -en langetermijnoplossing waar men zich in Den Haag over moet buigen, vertelt Tweede Kamerlid namens de VVD Silvio Erkens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lange termijn

Het is geen onmogelijke opgave om Nederland minder afhankelijk te maken van niet-Europese landen en meer nadruk te leggen op eigen energiewinning. Daar zijn al plannen voor gemaakt, zegt Erkens. “Dan gaat het om waterstofproductie, nieuwe kerncentrales, groengrasproductie en aardwarmte.”

Dat zijn de technieken die Nederland nodig heeft om de energietransitie op gang te brengen. “Wij moeten nu kijken of dat een stuk sneller kan dan gepland. Zodat wij er over een aantal jaar al profijt van kunnen hebben.” Sommige technieken kunnen binnen enkele jaren ingezet worden, maar een groot deel ook niet. “Pas eind jaren twintig” kan dat wel, schat Erkens in.

“Maar we kunnen ook op onze eigen Noordzee meer gas produceren”, zegt het Kamerlid. Dat kan binnen een paar jaar al resultaat opleveren. Op die manier is de overgangsperiode, de tijd dat Nederland van het Russische gas afgaat en in haar eigen energieopwekking kan voorzien, op een betere manier te overbruggen. “In de loop van de jaren komen dan de meer duurzame technieken beschikbaar. Dan zijn wij echt onafhankelijk.”

Korte termijn

De grootste uitdaging op korte termijn ligt bij de aankomende winter. De vraag is wat Nederland tot die tijd kan doen. “Het belangrijkste is het vinden van alternatieve gasleveranties”, zegt Erkens. De VVD’er noemt een aantal voorbeelden: “Qatar met vloeibaar gas, de Verenigde Staten, Noorwegen.” Het plan is om tijdens de zomer het gas in te kopen, om die vervolgens op te slaan in de grote gasvoorraden die Nederland heeft. En “dan kun je het in de winter gebruiken”.

Een andere oplossing die op korte termijn gerealiseerd kan worden is het beter isoleren van huizen. “Daar moeten wij ook meer tempo in maken”, vertelt Erkens, die tegelijkertijd weet dat het een onmogelijk taak is om alle woningen in Nederland binnen een halfjaar naar energielabel A te brengen. “Dat kan gewoon niet, maar het moet wel sneller. Dat zorgt ook voor een lagere energierekening.”

De industrie mag niet over het hoofd gezien worden volgens de politicus. “Kijken of daar grote energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn, die wij met de grote gebruikers van gas kunnen nemen.”

Ondernemers

Ook voor ondernemers is de nood hoog en moet er snel een oplossing komen voor de stijgende energieprijzen. In sommige sectoren kan men qua energielevering bijvoorbeeld overstappen van aardgas naar aardwarmte. “Maar dat zijn projecten die jarenlang duren voordat zij echt van de grond komen”, zijn de woorden van Erkens.

Schone taak voor de overheid om daar iets aan te doen. “Vooral in de transitieperiode kun je als overheid goed helpen. Om ervoor te zorgen dat veel gezonde ondernemingen niet omkiepen de komende jaren moeten we aan de slag met de verduurzaming, zodat de afhankelijkheid wat afneemt.”

Ondernemers financieel compenseren in hun kosten is volgens Erkens niet direct de oplossing en ook niet overal mogelijk. Maar de “verduurzaming versnellen” is wel een mogelijkheid waar de overheid naar kan kijken. “Als een ondernemer binnen een, twee jaar zo’n stap kan zetten en drie jaar op de overheid moeten wachten is dat natuurlijk gekkenwerk”, besluit hij.

LEES OOK: Financiële problemen dreigen voor veel werknemers door hoge reiskosten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer