main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2021 — 16:49

Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

De huidige inflatie is nu al hoger dan tijdens de economische crisis van 2008. Millennials zijn gewend aan welvaart, maar ook zij merken nu dat hun boodschappen en benzine duurder worden. De oorzaak? De coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op de zeevracht. “Het kost nu ongeveer 4000 dollar om een container één richting op te vervoeren. Dat was eerst een paar honderd dollar”, vertelt de Tilburgse distributeur Roland Verbraak in Stand van Nederland: Generatie Next.

En die enorme prijsstijging voor de huur van containers heeft invloed op de prijs van producten, legt Verbraak uit. “Dat moeten wij doorberekenen aan onze klanten.”

Wereldwijde boekje van containers compleet verstoord

De productie is door de uitbraak van het coronacrisis in China stilgevallen. Ook de havens zijn gesloten. Omdat er geen vracht is halen rederijen containerschepen uit de vaart. Kortom: het wereldwijde logistieke spoorboekje van containers is compleet verstoord. Wanneer de economie in de tweede helft van 2020 begint aan te trekken, blijken er te weinig containers te zijn of op de verkeerde plaats te staan. Vooral in de Verenigde Staten en Europa zijn er lege containers te vinden, terwijl ze nu vooral in Azië nodig zijn.

De gesloten havens als gevolg van de coronacrisis.

Door de huidige ontwikkelingen kiezen transportbedrijven er steeds vaker voor om containers te kopen in plaats van te huren, om zo aan de vraag te kunnen voldoen en de prijs voor klanten zo laag mogelijk te houden. Zo heeft Verbraak zelf al vijftig containers gekocht en er zijn er nog honderd in bestelling. “We willen daarmee doorgaan om te kijken hoe we de situatie op kunnen lossen en hopen dat de markt zich dan met een aantal maanden stabiliseert.”

‘De rederijen hebben de macht’

De prijzen van containers worden bepaald door de grote rederijen. Zij worden er nu van verdacht wereldwijd met elkaar afspraken te maken om het gebrek aan containers zo groot mogelijk te maken. Dat leidt ertoe dat heel de wereld te veel betaald voor containervervoer.

“In Korea zijn ze al aan het kijken of er samenwerkingsverbanden zijn, misschien zal dat ook in Europa gebeuren. Biden heeft ook al eerder een oproep gedaan”, zegt Verbraak. “Voor mij is dat moeilijk om te bepalen. Wij hebben er geen invloed op. Het heeft wel invloed op ons en onze klanten, maar de rederijen hebben de macht om te bepalen wat de markt van de zeevracht doet.”

Vraag en aanbod

Op het hoogtepunt van de crisis meldde een van de grootste rederijen een kwartaalwinst van maar liefst 4,7 miljard euro. De winst van alle rederijen samen tijdens het crisisjaar wordt maar liefst geschat op 200 miljard euro.

Deze winsten worden onder meer bepaald door de hoge prijzen van containervervoer. Wouter den Heijer, Head of Cargo Operations bij een rederij, herkent zich niet in de kritiek dat de reders de markt bepalen. Het gaat simpelweg om vraag en aanbod, zegt hij. “Er is geen regulering, het is een gevolg van de schaarste. Er is een totaal aantal schepen en containers beschikbaar in de wereld, en als die niet op de plek zijn waar de lading is, zal minder lading om meer containers moeten vechten. Dat zien we terug in de containerprijzen.”

Millennial Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? Elen onderzoekt waarom haar goederen duurder worden en komt al snel bij de logistiek terecht. Containers hebben meer invloed dan je in eerste instantie zou denken.

Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer