main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2021 — 16:49

Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

De huidige inflatie is nu al hoger dan tijdens de economische crisis van 2008. Millennials zijn gewend aan welvaart, maar ook zij merken nu dat hun boodschappen en benzine duurder worden. De oorzaak? De coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op de zeevracht. “Het kost nu ongeveer 4000 dollar om een container één richting op te vervoeren. Dat was eerst een paar honderd dollar”, vertelt de Tilburgse distributeur Roland Verbraak in Stand van Nederland: Generatie Next.

En die enorme prijsstijging voor de huur van containers heeft invloed op de prijs van producten, legt Verbraak uit. “Dat moeten wij doorberekenen aan onze klanten.”

Wereldwijde boekje van containers compleet verstoord

De productie is door de uitbraak van het coronacrisis in China stilgevallen. Ook de havens zijn gesloten. Omdat er geen vracht is halen rederijen containerschepen uit de vaart. Kortom: het wereldwijde logistieke spoorboekje van containers is compleet verstoord. Wanneer de economie in de tweede helft van 2020 begint aan te trekken, blijken er te weinig containers te zijn of op de verkeerde plaats te staan. Vooral in de Verenigde Staten en Europa zijn er lege containers te vinden, terwijl ze nu vooral in Azië nodig zijn.

De gesloten havens als gevolg van de coronacrisis.

Door de huidige ontwikkelingen kiezen transportbedrijven er steeds vaker voor om containers te kopen in plaats van te huren, om zo aan de vraag te kunnen voldoen en de prijs voor klanten zo laag mogelijk te houden. Zo heeft Verbraak zelf al vijftig containers gekocht en er zijn er nog honderd in bestelling. “We willen daarmee doorgaan om te kijken hoe we de situatie op kunnen lossen en hopen dat de markt zich dan met een aantal maanden stabiliseert.”

‘De rederijen hebben de macht’

De prijzen van containers worden bepaald door de grote rederijen. Zij worden er nu van verdacht wereldwijd met elkaar afspraken te maken om het gebrek aan containers zo groot mogelijk te maken. Dat leidt ertoe dat heel de wereld te veel betaald voor containervervoer.

“In Korea zijn ze al aan het kijken of er samenwerkingsverbanden zijn, misschien zal dat ook in Europa gebeuren. Biden heeft ook al eerder een oproep gedaan”, zegt Verbraak. “Voor mij is dat moeilijk om te bepalen. Wij hebben er geen invloed op. Het heeft wel invloed op ons en onze klanten, maar de rederijen hebben de macht om te bepalen wat de markt van de zeevracht doet.”

Vraag en aanbod

Op het hoogtepunt van de crisis meldde een van de grootste rederijen een kwartaalwinst van maar liefst 4,7 miljard euro. De winst van alle rederijen samen tijdens het crisisjaar wordt maar liefst geschat op 200 miljard euro.

Deze winsten worden onder meer bepaald door de hoge prijzen van containervervoer. Wouter den Heijer, Head of Cargo Operations bij een rederij, herkent zich niet in de kritiek dat de reders de markt bepalen. Het gaat simpelweg om vraag en aanbod, zegt hij. “Er is geen regulering, het is een gevolg van de schaarste. Er is een totaal aantal schepen en containers beschikbaar in de wereld, en als die niet op de plek zijn waar de lading is, zal minder lading om meer containers moeten vechten. Dat zien we terug in de containerprijzen.”

Millennial Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? Elen onderzoekt waarom haar goederen duurder worden en komt al snel bij de logistiek terecht. Containers hebben meer invloed dan je in eerste instantie zou denken.

Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer