main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2021 — 16:49

Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

De huidige inflatie is nu al hoger dan tijdens de economische crisis van 2008. Millennials zijn gewend aan welvaart, maar ook zij merken nu dat hun boodschappen en benzine duurder worden. De oorzaak? De coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op de zeevracht. “Het kost nu ongeveer 4000 dollar om een container één richting op te vervoeren. Dat was eerst een paar honderd dollar”, vertelt de Tilburgse distributeur Roland Verbraak in Stand van Nederland: Generatie Next.

En die enorme prijsstijging voor de huur van containers heeft invloed op de prijs van producten, legt Verbraak uit. “Dat moeten wij doorberekenen aan onze klanten.”

Wereldwijde boekje van containers compleet verstoord

De productie is door de uitbraak van het coronacrisis in China stilgevallen. Ook de havens zijn gesloten. Omdat er geen vracht is halen rederijen containerschepen uit de vaart. Kortom: het wereldwijde logistieke spoorboekje van containers is compleet verstoord. Wanneer de economie in de tweede helft van 2020 begint aan te trekken, blijken er te weinig containers te zijn of op de verkeerde plaats te staan. Vooral in de Verenigde Staten en Europa zijn er lege containers te vinden, terwijl ze nu vooral in Azië nodig zijn.

De gesloten havens als gevolg van de coronacrisis.

Door de huidige ontwikkelingen kiezen transportbedrijven er steeds vaker voor om containers te kopen in plaats van te huren, om zo aan de vraag te kunnen voldoen en de prijs voor klanten zo laag mogelijk te houden. Zo heeft Verbraak zelf al vijftig containers gekocht en er zijn er nog honderd in bestelling. “We willen daarmee doorgaan om te kijken hoe we de situatie op kunnen lossen en hopen dat de markt zich dan met een aantal maanden stabiliseert.”

‘De rederijen hebben de macht’

De prijzen van containers worden bepaald door de grote rederijen. Zij worden er nu van verdacht wereldwijd met elkaar afspraken te maken om het gebrek aan containers zo groot mogelijk te maken. Dat leidt ertoe dat heel de wereld te veel betaald voor containervervoer.

“In Korea zijn ze al aan het kijken of er samenwerkingsverbanden zijn, misschien zal dat ook in Europa gebeuren. Biden heeft ook al eerder een oproep gedaan”, zegt Verbraak. “Voor mij is dat moeilijk om te bepalen. Wij hebben er geen invloed op. Het heeft wel invloed op ons en onze klanten, maar de rederijen hebben de macht om te bepalen wat de markt van de zeevracht doet.”

Vraag en aanbod

Op het hoogtepunt van de crisis meldde een van de grootste rederijen een kwartaalwinst van maar liefst 4,7 miljard euro. De winst van alle rederijen samen tijdens het crisisjaar wordt maar liefst geschat op 200 miljard euro.

Deze winsten worden onder meer bepaald door de hoge prijzen van containervervoer. Wouter den Heijer, Head of Cargo Operations bij een rederij, herkent zich niet in de kritiek dat de reders de markt bepalen. Het gaat simpelweg om vraag en aanbod, zegt hij. “Er is geen regulering, het is een gevolg van de schaarste. Er is een totaal aantal schepen en containers beschikbaar in de wereld, en als die niet op de plek zijn waar de lading is, zal minder lading om meer containers moeten vechten. Dat zien we terug in de containerprijzen.”

Millennial Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? Elen onderzoekt waarom haar goederen duurder worden en komt al snel bij de logistiek terecht. Containers hebben meer invloed dan je in eerste instantie zou denken.

Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in