main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2021 — 16:49

Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

De huidige inflatie is nu al hoger dan tijdens de economische crisis van 2008. Millennials zijn gewend aan welvaart, maar ook zij merken nu dat hun boodschappen en benzine duurder worden. De oorzaak? De coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op de zeevracht. “Het kost nu ongeveer 4000 dollar om een container één richting op te vervoeren. Dat was eerst een paar honderd dollar”, vertelt de Tilburgse distributeur Roland Verbraak in Stand van Nederland: Generatie Next.

En die enorme prijsstijging voor de huur van containers heeft invloed op de prijs van producten, legt Verbraak uit. “Dat moeten wij doorberekenen aan onze klanten.”

Wereldwijde boekje van containers compleet verstoord

De productie is door de uitbraak van het coronacrisis in China stilgevallen. Ook de havens zijn gesloten. Omdat er geen vracht is halen rederijen containerschepen uit de vaart. Kortom: het wereldwijde logistieke spoorboekje van containers is compleet verstoord. Wanneer de economie in de tweede helft van 2020 begint aan te trekken, blijken er te weinig containers te zijn of op de verkeerde plaats te staan. Vooral in de Verenigde Staten en Europa zijn er lege containers te vinden, terwijl ze nu vooral in Azië nodig zijn.

De gesloten havens als gevolg van de coronacrisis.

Door de huidige ontwikkelingen kiezen transportbedrijven er steeds vaker voor om containers te kopen in plaats van te huren, om zo aan de vraag te kunnen voldoen en de prijs voor klanten zo laag mogelijk te houden. Zo heeft Verbraak zelf al vijftig containers gekocht en er zijn er nog honderd in bestelling. “We willen daarmee doorgaan om te kijken hoe we de situatie op kunnen lossen en hopen dat de markt zich dan met een aantal maanden stabiliseert.”

‘De rederijen hebben de macht’

De prijzen van containers worden bepaald door de grote rederijen. Zij worden er nu van verdacht wereldwijd met elkaar afspraken te maken om het gebrek aan containers zo groot mogelijk te maken. Dat leidt ertoe dat heel de wereld te veel betaald voor containervervoer.

“In Korea zijn ze al aan het kijken of er samenwerkingsverbanden zijn, misschien zal dat ook in Europa gebeuren. Biden heeft ook al eerder een oproep gedaan”, zegt Verbraak. “Voor mij is dat moeilijk om te bepalen. Wij hebben er geen invloed op. Het heeft wel invloed op ons en onze klanten, maar de rederijen hebben de macht om te bepalen wat de markt van de zeevracht doet.”

Vraag en aanbod

Op het hoogtepunt van de crisis meldde een van de grootste rederijen een kwartaalwinst van maar liefst 4,7 miljard euro. De winst van alle rederijen samen tijdens het crisisjaar wordt maar liefst geschat op 200 miljard euro.

Deze winsten worden onder meer bepaald door de hoge prijzen van containervervoer. Wouter den Heijer, Head of Cargo Operations bij een rederij, herkent zich niet in de kritiek dat de reders de markt bepalen. Het gaat simpelweg om vraag en aanbod, zegt hij. “Er is geen regulering, het is een gevolg van de schaarste. Er is een totaal aantal schepen en containers beschikbaar in de wereld, en als die niet op de plek zijn waar de lading is, zal minder lading om meer containers moeten vechten. Dat zien we terug in de containerprijzen.”

Millennial Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? Elen onderzoekt waarom haar goederen duurder worden en komt al snel bij de logistiek terecht. Containers hebben meer invloed dan je in eerste instantie zou denken.

Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer