main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2021 — 16:49

Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

De huidige inflatie is nu al hoger dan tijdens de economische crisis van 2008. Millennials zijn gewend aan welvaart, maar ook zij merken nu dat hun boodschappen en benzine duurder worden. De oorzaak? De coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op de zeevracht. “Het kost nu ongeveer 4000 dollar om een container één richting op te vervoeren. Dat was eerst een paar honderd dollar”, vertelt de Tilburgse distributeur Roland Verbraak in Stand van Nederland: Generatie Next.

En die enorme prijsstijging voor de huur van containers heeft invloed op de prijs van producten, legt Verbraak uit. “Dat moeten wij doorberekenen aan onze klanten.”

Wereldwijde boekje van containers compleet verstoord

De productie is door de uitbraak van het coronacrisis in China stilgevallen. Ook de havens zijn gesloten. Omdat er geen vracht is halen rederijen containerschepen uit de vaart. Kortom: het wereldwijde logistieke spoorboekje van containers is compleet verstoord. Wanneer de economie in de tweede helft van 2020 begint aan te trekken, blijken er te weinig containers te zijn of op de verkeerde plaats te staan. Vooral in de Verenigde Staten en Europa zijn er lege containers te vinden, terwijl ze nu vooral in Azië nodig zijn.

De gesloten havens als gevolg van de coronacrisis.

Door de huidige ontwikkelingen kiezen transportbedrijven er steeds vaker voor om containers te kopen in plaats van te huren, om zo aan de vraag te kunnen voldoen en de prijs voor klanten zo laag mogelijk te houden. Zo heeft Verbraak zelf al vijftig containers gekocht en er zijn er nog honderd in bestelling. “We willen daarmee doorgaan om te kijken hoe we de situatie op kunnen lossen en hopen dat de markt zich dan met een aantal maanden stabiliseert.”

‘De rederijen hebben de macht’

De prijzen van containers worden bepaald door de grote rederijen. Zij worden er nu van verdacht wereldwijd met elkaar afspraken te maken om het gebrek aan containers zo groot mogelijk te maken. Dat leidt ertoe dat heel de wereld te veel betaald voor containervervoer.

“In Korea zijn ze al aan het kijken of er samenwerkingsverbanden zijn, misschien zal dat ook in Europa gebeuren. Biden heeft ook al eerder een oproep gedaan”, zegt Verbraak. “Voor mij is dat moeilijk om te bepalen. Wij hebben er geen invloed op. Het heeft wel invloed op ons en onze klanten, maar de rederijen hebben de macht om te bepalen wat de markt van de zeevracht doet.”

Vraag en aanbod

Op het hoogtepunt van de crisis meldde een van de grootste rederijen een kwartaalwinst van maar liefst 4,7 miljard euro. De winst van alle rederijen samen tijdens het crisisjaar wordt maar liefst geschat op 200 miljard euro.

Deze winsten worden onder meer bepaald door de hoge prijzen van containervervoer. Wouter den Heijer, Head of Cargo Operations bij een rederij, herkent zich niet in de kritiek dat de reders de markt bepalen. Het gaat simpelweg om vraag en aanbod, zegt hij. “Er is geen regulering, het is een gevolg van de schaarste. Er is een totaal aantal schepen en containers beschikbaar in de wereld, en als die niet op de plek zijn waar de lading is, zal minder lading om meer containers moeten vechten. Dat zien we terug in de containerprijzen.”

Millennial Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? Elen onderzoekt waarom haar goederen duurder worden en komt al snel bij de logistiek terecht. Containers hebben meer invloed dan je in eerste instantie zou denken.

Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kijk je terug op NPO Start

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer