main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2021 — 13:52

Kinderarts en OMT-lid Illy fel tegen sluiten scholen: ‘Enorme gevolgen voor kinderen’

Kinderarts en lid van het Outbreak Management Team Karoly Illy vindt dat we de scholen niet moeten sluiten in de strijd tegen de oplopende coronabesmettingen. Hij waarschuwt voor de “enorme gevolgen” voor kinderen.

Het demissionaire kabinet heeft het OMT gevraagd naar advies over het basis- en voortgezet onderwijs, omdat veel scholen recent klassen naar huis moesten sturen wegens besmettingen. Dat aantal loopt ook onder kinderen hard op. Het OMT is geen voorstander van de sluiting van scholen, maar mogelijk zijn er wel “aanvullende maatregelen” nodig. De experts zien dat vooral kinderen jonger dan twaalf “na de herfstvakantie vaker dan voorheen in uitbraken en clusters van coronagevallen betrokken zijn”.

Maar er is steeds meer bewijs “voor schade aan de ontwikkeling van kinderen” die niet naar school kunnen om lessen te volgen. Dat zag Illy tijdens de scholensluiting vorig jaar. Hij constateerde toen “in algemene zin” vaker “teruggetrokkenheid, neerslachtigheid, gameverslavingen en eetstoornissen bij de wat ouderen kinderen. Het is echt een veelheid aan problemen die we gezien hebben. Als kinderartsen, maar ook als kinderpsychiaters”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Basisscholen willen niet altijd open blijven

Toch zijn niet alle basisscholen blij met het standpunt van het OMT. “Wij hebben op deze school op dit moment acht klassen thuiszitten”, zegt directeur Manuel Veira van RKBS De Regenboog in Den Haag in Goedemorgen Nederland. “Het is heel ingewikkeld.”

De school is gevestigd in het Laakkwartier, waar de vaccinatiegraad op 33 procent ligt. “En we hebben te maken met ouders die maar héél beperkt bereid zijn om te gaan testen. Ik kan mijn school eigenlijk niet openhouden. Dat doen we nu op basis van het enorme harde werken en de inzet van een heleboel mensen hier op school. Maar de mogelijkheden om een leerkracht te vervangen zijn er niet.”

Veira pleit ervoor om de kerstvakantie twee weken te vervroegen. “Als er één maatregel is die we genomen hebben in de afgelopen anderhalf jaar die de besmettingsgraad naar beneden heeft gehaald, dan is het het sluiten van de scholen.”

‘Scholen sluiten één van de laatste knopen om aan te draaien’

“Het heeft effect gehad”, erkend OMT-lid Illy. “Dat is een ding dat zeker is. Maar het heeft ook enorme effecten gehad op kinderen”, benadrukt hij. En niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor de sociale contacten en het welzijn. “Dat is één van de redenen waarom wij als kinderartsen en OMT hebben gezegd: het opnieuw sluiten van de scholen is één van de laatste knoppen waar je aan zou moeten draaien.”

Volgens Illy is het daarnaast onbekend of een sluiting van twee weken voldoende effect heeft. “Ik ben ook een beetje bang dat die twee weken, drie, vier, vijf en zes weken worden.”

Ook stelt hij dat we de besmettingen op scholen in perspectief moeten plaatsen. “In Amsterdam zijn vrijdag zestig klassen naar huis gestuurd. Dat zijn zestig klassen waarvoor dat heel vervelend is, maar het zijn wel zestig klassen van de 2500 klassen in Amsterdam. Een hele grote meerderheid van de kinderen gaat gewoon naar school. Dat is enorme winst.”

“Het is zeker zo dat er in klassen veel besmettingen plaatsvinden en dat die een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Niet de belangrijkste, maar wel een rol. Ik wil het helemaal niet bagatelliseren. Maar we moeten echt oog hebben voor het welzijn van miljoenen kinderen”, beklemtoont hij.

‘Basisregels beter volgen’

Demissionair premier Mark Rutte waarschuwde maandag dat als we de basisregels niet beter volgen, het kabinet het zich mogelijk niet kan permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende weegmoment gepland staat. “Het is aan het kabinet. Maar als een leeuw zal ik strijden om de scholen open te houden”, zegt Illy.

Hij sluit zich aan bij de oproep van het kabinet om de basisregels beter in acht te nemen. “We moeten ons daar met z’n allen gewoon aan houden. Nu is het zo dat de helft van de Nederlanders bij klachten de deur uit gaat. Naar het werk, naar de supermarkt. We moeten duidelijk maken: als we ons niet beter aan de regels houden, gaan we richting een lockdown en moeten we de scholen sluiten.”

“Laten we ons nou aan die afspraken houden. Houd afstand, blijft thuis bij klachten, ga niet naar werk tenzij het niet anders kan en het belangrijkste: laat je vaccineren”, aldus Illy.

LEES OOK: Minister Slob: ‘Ongeveer helft van scholen moet klassen naar huis sturen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer