main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2021 — 13:52

Kinderarts en OMT-lid Illy fel tegen sluiten scholen: ‘Enorme gevolgen voor kinderen’

Kinderarts en lid van het Outbreak Management Team Karoly Illy vindt dat we de scholen niet moeten sluiten in de strijd tegen de oplopende coronabesmettingen. Hij waarschuwt voor de “enorme gevolgen” voor kinderen.

Het demissionaire kabinet heeft het OMT gevraagd naar advies over het basis- en voortgezet onderwijs, omdat veel scholen recent klassen naar huis moesten sturen wegens besmettingen. Dat aantal loopt ook onder kinderen hard op. Het OMT is geen voorstander van de sluiting van scholen, maar mogelijk zijn er wel “aanvullende maatregelen” nodig. De experts zien dat vooral kinderen jonger dan twaalf “na de herfstvakantie vaker dan voorheen in uitbraken en clusters van coronagevallen betrokken zijn”.

Maar er is steeds meer bewijs “voor schade aan de ontwikkeling van kinderen” die niet naar school kunnen om lessen te volgen. Dat zag Illy tijdens de scholensluiting vorig jaar. Hij constateerde toen “in algemene zin” vaker “teruggetrokkenheid, neerslachtigheid, gameverslavingen en eetstoornissen bij de wat ouderen kinderen. Het is echt een veelheid aan problemen die we gezien hebben. Als kinderartsen, maar ook als kinderpsychiaters”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Basisscholen willen niet altijd open blijven

Toch zijn niet alle basisscholen blij met het standpunt van het OMT. “Wij hebben op deze school op dit moment acht klassen thuiszitten”, zegt directeur Manuel Veira van RKBS De Regenboog in Den Haag in Goedemorgen Nederland. “Het is heel ingewikkeld.”

De school is gevestigd in het Laakkwartier, waar de vaccinatiegraad op 33 procent ligt. “En we hebben te maken met ouders die maar héél beperkt bereid zijn om te gaan testen. Ik kan mijn school eigenlijk niet openhouden. Dat doen we nu op basis van het enorme harde werken en de inzet van een heleboel mensen hier op school. Maar de mogelijkheden om een leerkracht te vervangen zijn er niet.”

Veira pleit ervoor om de kerstvakantie twee weken te vervroegen. “Als er één maatregel is die we genomen hebben in de afgelopen anderhalf jaar die de besmettingsgraad naar beneden heeft gehaald, dan is het het sluiten van de scholen.”

‘Scholen sluiten één van de laatste knopen om aan te draaien’

“Het heeft effect gehad”, erkend OMT-lid Illy. “Dat is een ding dat zeker is. Maar het heeft ook enorme effecten gehad op kinderen”, benadrukt hij. En niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor de sociale contacten en het welzijn. “Dat is één van de redenen waarom wij als kinderartsen en OMT hebben gezegd: het opnieuw sluiten van de scholen is één van de laatste knoppen waar je aan zou moeten draaien.”

Volgens Illy is het daarnaast onbekend of een sluiting van twee weken voldoende effect heeft. “Ik ben ook een beetje bang dat die twee weken, drie, vier, vijf en zes weken worden.”

Ook stelt hij dat we de besmettingen op scholen in perspectief moeten plaatsen. “In Amsterdam zijn vrijdag zestig klassen naar huis gestuurd. Dat zijn zestig klassen waarvoor dat heel vervelend is, maar het zijn wel zestig klassen van de 2500 klassen in Amsterdam. Een hele grote meerderheid van de kinderen gaat gewoon naar school. Dat is enorme winst.”

“Het is zeker zo dat er in klassen veel besmettingen plaatsvinden en dat die een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Niet de belangrijkste, maar wel een rol. Ik wil het helemaal niet bagatelliseren. Maar we moeten echt oog hebben voor het welzijn van miljoenen kinderen”, beklemtoont hij.

‘Basisregels beter volgen’

Demissionair premier Mark Rutte waarschuwde maandag dat als we de basisregels niet beter volgen, het kabinet het zich mogelijk niet kan permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende weegmoment gepland staat. “Het is aan het kabinet. Maar als een leeuw zal ik strijden om de scholen open te houden”, zegt Illy.

Hij sluit zich aan bij de oproep van het kabinet om de basisregels beter in acht te nemen. “We moeten ons daar met z’n allen gewoon aan houden. Nu is het zo dat de helft van de Nederlanders bij klachten de deur uit gaat. Naar het werk, naar de supermarkt. We moeten duidelijk maken: als we ons niet beter aan de regels houden, gaan we richting een lockdown en moeten we de scholen sluiten.”

“Laten we ons nou aan die afspraken houden. Houd afstand, blijft thuis bij klachten, ga niet naar werk tenzij het niet anders kan en het belangrijkste: laat je vaccineren”, aldus Illy.

LEES OOK: Minister Slob: ‘Ongeveer helft van scholen moet klassen naar huis sturen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer