main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 oktober 2021 — 13:48

Hoge werkdruk, enorm vergrootglas en bedreigingen: zijn er nog wel bewindspersonen te vinden?

Nu VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie beginnen met onderhandelen rijst de vraag wie de kabinetsposten gaan vervullen. Zijn er nog wel ministers en staatssecretarissen te vinden? De werkdruk lijkt hoger dan ooit door een versnipperende Kamer en bovendien liggen politici tegenwoordig onder een enorm vergrootglas. Daarbovenop komt nog eens het toenemende aantal bedreigingen die veel bewindslieden krijgen.

CDA-prominent Onno Ruding benadrukt dat het niet ‘nieuw’ is dat ministers en staatssecretarissen vaak vroegtijdig opstappen. Toen hij van 1982 tot 1989 minister van Financiën was zag hij dit ook regelmatig gebeuren. “Het is waar dat een groot aantal ministers de laatste jaren om politieke redenen verdwijnen. Maar in mijn tijd als minister gebeurde dat ook aan de lopende band, en ook vóór mijn tijd.”

Kabinet-Rutte III breekt triest record

Feit blijft dat Kabinet-Rutte III de kroon spant als het gaat om vertrokken bewindslieden. In oktober 2017 begon premier Mark Rutte met vijftien ministers en acht staatssecretarissen, en inmiddels zijn er twaalf bewindslieden afgetreden. Met het meest recente vertrek, van CDA’er Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, verloor het Kabinet-Rutte III meer mensen dan Lubbers III.

Vlak daarvoor viel het doek voor ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld door het beleid over de evacuaties in Afghanistan. Ook de ministers Eric Wiebes, Halbe Zijlstra en staatssecretaris Mark Harbers legden hun functies neer.

‘Als er veel werk is, worden er altijd fouten gemaakt’

Ruding denkt dat de werkdruk, die voor politici altijd al hoog is, nog verder is opgelopen door de versnippering in de Tweede Kamer. Het sterk toenemend aantal politieke partijen maakt het werken veel moeilijker zegt hij. “In mijn tijd was het niet ideaal, maar het ging om een beperkt aantal partijen. Nu ben je zoveel tijd kwijt aan één debat waar iedereen iets moet zeggen, en de lawine van Kamervragen betekent dat er veel meer werk is. En als er veel werk is, worden er altijd fouten gemaakt.”

En dat politici in de huidige tijd onder een enorm vergrootglas liggen is onmiskenbaar, zegt de oud-minister. “Media zijn ook veel actiever en agressiever geworden, en dat bedoel ik niet negatief.  De samenleving is gecompliceerder geworden en dat heeft zijn voor- en zijn nadelen.”

Toch denkt Ruding dat er mensen zijn die bereid zijn om de zware taak op zich te nemen. “Ook vroeger waren er weinig mensen bereid om minister te worden om vanuit buiten Den Haag in een kabinet te stappen”, weet hij.

‘Als je de kans krijgt, moet je daar ook ja op zeggen’

Zelf werd Ruding tweemaal gevraagd, waardoor hij voor zijn gevoel niet meer kon weigeren. “Ik vond als je dit twee keer afwijst, je jezelf als lawaaimaker aan de zijlijn plaatst”, legt hij uit. “Ik was echt gemotiveerd. Dat klinkt hoogdravend, maar ik vond dat het een troep was met de nationale financiën en ik dacht dat ik daar wat vanaf wist. Dus ik dacht: als je de kans krijgt, moet je daar ook ja op zeggen, als bijdrage aan de samenleving.”

En die mensen zijn er nu ook, zegt Ruding. “Ik las in de krant dat Marcel Levi zichzelf duidelijk heeft gekandideerd voor een volgend kabinet. Die bekwame mensen zijn er zeker, maar waarschijnlijk minder dan voorheen.”

LEES OOK: Remkes verdedigt eindverslag formatie, ‘veel scepsis’ verwacht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer