main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sigrid Kaag.
16 september 2021 — 20:00

Sigrid Kaag stapt op als minister van Buitenlandse Zaken

Sigrid Kaag treedt terug als demissionair minister van Buitenlandse Zaken, nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar aannam vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66.

“Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden”, zei Kaag in de Tweede Kamer, vlak nadat een kleine meerderheid de motie had gesteund. “In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd.”

De motie van de PvdA kreeg 78 stemmen, 72 Kamerleden stemden tegen. Defensieminister Ank Bijleveld, tegen wie ook een motie van afkeuring werd aangenomen, stapt niet op. De voltallige oppositie en regeringspartij ChristenUnie stemden voor de moties. VVD, D66 en CDA stemden tegen. Een motie van wantrouwen tegen Bijleveld van de SP werd verworpen.

Er is volgens Kaag “intens en intensief” gedebatteerd over de kwestie Afghanistan. Ze zei achter de inzet van de afgelopen periode te staan, maar vindt dat ze toch niet kan aanblijven. Het ministerie werkt verder om mensen te evacueren, voegde ze daaraan toe.

Passie

Kaag noemde het werk voor Buitelandse Zaken haar “passie”. “Dat zal u niet ontgaan zijn”, aldus Kaag. Ze noemde het een grote eer om de functie bekleed te mogen hebben.

Kaag heeft de andere bewindspersonen van D66 gevraagd in functie te blijven. Die zullen dat doen, zei ze.

Rutte probeerde Kaag te behouden

Demissionair premier Mark Rutte heeft geprobeerd Kaag te behouden voor het demissionaire kabinet, zei hij na de stemming. Maar Kaag weigerde op haar besluit terug te komen, aldus Rutte. “Ik kan daar alleen maar met respect kennis van nemen.”

Rutte noemt het terugtreden van Kaag “echt verschrikkelijk”. “Nederland had aan haar een hele goede, vooraanstaande, wereldwijd gerespecteerde minister van Buitenlandse Zaken. Dus ook voor Nederland is dit echt een verlies.”

LEES OOK: Demissionair kabinet door het stof tijdens Afghanistan-debat: ‘Evacuatie veel te laat op gang’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer