main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2021 — 10:23

Prinsjesdag: wat gaat het demissionaire kabinet vandaag aankondigen?

Het demissionaire kabinet kondigt vandaag op Prinsjesdag uitgaven aan “waar het niet omheen kan”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In de beleidsarme miljoenennota worden geen grote, politiek gevoelige plannen verwacht.

Wel is duidelijk dat er volgend jaar zeker 6 tot 7 miljard euro extra wordt uitgegeven om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het gaat onder meer om subsidies om duurzame energieproductie voor bedrijven te stimuleren, evenals de aanschaf van elektrische auto’s. “Dat is eenmalig geld wat het kabinet vrij moet maken vanwege het Urgenda-vonnis, waarin de rechter zei dat het kabinet meer moest doen aan klimaatbeleid. Daar komen ze niet onderuit.”

Ook komt er eenmalig 1 miljard euro vrij om sneller woningen te kunnen bouwen. Hiermee zouden gemeenten hindernissen kunnen aanpakken die woningbouw in de weg staan. Alle partijen in de Kamer willen dat er snel iets wordt gedaan aan de woningnood.

Ondermijnende criminaliteit

Daarnaast komt er ongeveer een half miljard euro structureel bij voor de bestrijding van de zware en ondermijnende criminaliteit. Er wordt ook meer geld gestoken in de beveiliging van mensen. Dat staat hoog op de politieke agenda na de aanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

“Daar gaan honderden miljoenen naartoe”, zegt De Winther. “Dat is structureel geld, bedoeld tegen de opkomst van ondermijning, zoals de Mocro-maffia, en alle ontwikkelingen daaromtrent. Er moeten ook ontzettend veel mensen beveiligd worden in Nederland, vooral in de magistratuur; rechters, Officieren van Justitie, advocaten, journalisten. Dat is geld dat ergens vandaan moet komen, dus dat doet het kabinet op dit moment.”

‘Grote visies voor volgend kabinet’

Verder is al duidelijk dat er extra geld gaat naar koopkrachtreparaties, zoals elk jaar, om ervoor te zorgen dat de laagste inkomens er niet op achteruitgaan. Dit jaar gaat het om 220 miljoen euro. Ook is uitgelekt dat Defensie er structureel 100 miljoen euro extra bij krijgt, dat bestemd zou zijn voor de aankoop van munitie en voor veteranen.

Maar “de grote meespelende visies, bijvoorbeeld de aanpak van de woningmarkt en de zorg en onderwijs, zijn lange termijnwerk voor een volgend kabinet”, zegt De Winther. Het kabinet bood in januari zijn ontslag aan vanwege de toeslagenaffaire, maar het was anders in maart toch demissionair geworden omdat er Tweede Kamerverkiezingen waren.

Rond 15.00 uur biedt minister Wopke Hoekstra van Financiën de nieuwe miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan, in het bekende koffertje. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp neemt dat in ontvangst, waarna om 15.15 uur de stukken officieel worden vrijgegeven.

Begrotingsonderhandelingen

Volgens De Winther worden de begrotingsonderhandelingen ingewikkeld. PvdA en GroenLinks willen niet met VVD’er Sophie Hermans onderhandelen over aanpassingen van de begroting voor volgend jaar, zo werd gisteren duidelijk. Dit weekend maakten VVD, CDA en D66 bekend dat Hermans, de adjudant van Rutte in de formatie, namens hen gaat praten met beide linkse partijen en ChristenUnie over de begroting. Die wordt dinsdag gepresenteerd, maar Hermans zou moeten kijken of er met de drie partijen overeenstemming kan worden bereikt over de aanpak van “grote vraagstukken”.

“Het is heel onduidelijk wat er precies gaan gebeuren”, De Winther. “Je merkt dat het politieke klimaat zo verziekt en verzuurd is dat vooral linksen partijen zeggen: je hoeft bij ons niet langs te komen, wij onderhandelen wel in het openbaar. De ervaring leert dat onderhandelen in de plenaire zaal meestal niet heel erg goed afloopt en tot weinig leidt. Wat dat betreft is het onduidelijk wat er nog vertimmerd wordt aan de begroting.”

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden, zegt De Winther. “De ChristenUnie heeft van meet af aan gezegd dat zij constructief in de wedstrijd zitten. Ze zijn weliswaar niet op kabinetsdeelname uit, maar willen wel constructief handelen. Ook de SGP heeft de traditie om zoiets te doen. Als het gaat om de begroting van het komende jaar zou dat kansrijk kunnen zijn. Ook met JA21 en Volt kun je in feiten meerderheden bouwen.”

“Maar de hoop was dat ze dit weekend de basis konden leggen voor een minderheidskabinet”, zegt De Winther. En dat is niet gelukt.

Maar “hoe heet de soep uiteindelijk wordt gegeten moeten we nog even afwachten.” Volgens de politiek commentator kunnen de PvdA en GroenLinks voorstellen die in hun straatje passen moeilijk niet steunen.

Prinsjesdag in aangepast vorm

Prinsjesdag is ook dit jaar in aangepaste vorm vanwege corona. De gebruikelijke rijtoer van de koning door Den Haag gaat weer niet door. De koning spreekt de troonrede in verband met de beperkende coronamaatregelen voor het tweede achtereenvolgende jaar niet uit in de Ridderzaal op het Binnenhof maar in de Grote Kerk.

De gemeente heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen.

LEES OOK: Vonhof (MKB-Nederland) over eis FNV: ‘Onmogelijk voor werkgevers om nog fatsoenlijk gesprek te voeren’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer