main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juli 2021 — 11:07

Grapperhaus: zorgen om druk huisartsen en langdurige covid

Justitieminister Ferd Grapperhaus is niet erg optimistisch over de ontwikkelingen van het coronavirus in Nederland. De druk op huisartsen begint toe te nemen, zo blijkt uit overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio’s. “We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige covid krijgen”, zegt de demissionaire bewindsman voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen.

Door de snelle stijging van het aantal besmettingen heeft het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om te kijken of er meer maatregelen nodig zijn. Ook is het deskundigenteam voorgelegd om te kijken of de hogere besmettingen niet vooral komen doordat er veel meer getest wordt. Met het Testen voor Toegang, waarmee het kabinet ook activiteiten mogelijk wilde maken waar geen 1,5 meter afstand hoeft te gelden, gaat nog veel mis. Grapperhaus roept mensen dan ook op niet te “hannessen en te sjoemelen met de QR-code” die mensen toegang verleent.

‘Er was donderdag een toename van 200 procent’

Hoewel de ziekenhuizen nu niet kampen met grote aantallen covid-patiënten, is de toename van het aantal besmettingen wel “zorgelijk, omdat we nog steeds met covid hebben af te rekenen”, zegt Grapperhaus. “Er was donderdag een toename van het aantal gevallen met 200 procent. Dan moeten we echt wel zeggen: nu even heel goed pas op de plaats.”

De GGD’en hebben ook tegen de burgemeesters gezegd dat er steeds meer zorgen zijn over langdurige covid. Daarbij kampen mensen die het coronavirus hebben gehad langere tijd met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn en hoofdpijn.

De minister sprak vrijdagochtend vroeg met het Veiligheidsberaad. Die bestaat uit voorzitters van de veiligheidsregio’s, die onder meer over de handhaving van de regels gaan. De burgemeesters waren het met elkaar eens. In het veiligheidsberaad was volgens Grapperhaus sprake van een “eensgezinde sfeer”.

‘Ontzettend zorgelijk’

Ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag noemt de snelle toename van het aantal bekende coronabesmettingen ontzettend zorgelijk. Niet alleen voor de ontwikkeling van het virus zelf, maar ook voor het vooruitzicht van Nederlanders die een vakantie naar het buitenland hebben geboekt voor de komende weken. “Ik weet ook wat het betekent voor de mensen. En dat als je je vakantiegeld hebt gekregen of even hebt gespaard, dat je er even op uit wil in je eigen land of natuurlijk elders.”

LEES OOK: OMT-lid over snelle stijging aantal besmettingen: ‘Vooral zorgen over groepen met lage vaccinatiegraad’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer