main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 9 juli 2021 — 08:11

OMT-lid over snelle stijging aantal besmettingen: ‘Vooral zorgen over groepen met lage vaccinatiegraad’

Het kabinet denkt na over nieuwe maatregelen nu er donderdag bijna 5500 nieuwe coronabesmettingen werden gemeld door het RIVM. Volgens ingewijden zou het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet in een spoedadvies geadviseerd hebben bij horeca binnen weer 1,5 meter afstand te houden. Als dat niet kan, kan de tent niet open.

Verder zouden festivals kunnen doorgaan mits zij een goed plan van aanpak kunnen laten zien, mogen we thuis weer een maximaal aantal mensen ontvangen en moet de vaccinatiegraad snel omhoog.

Hoofd infectieziekten van de GGD in Amsterdam en lid van het OMT Anja Schreijer wil deze geadviseerde maatregelen in Op1 noch bevestigen noch ontkennen. Wel geeft ze aan dat het OMT met “enige verbazing” naar de snelheid van de stijging van het aantal besmettingen heeft gekeken. “De zorg zit bij mij meer op de langere termijn. Hoe gaan we het najaar in als we toch weer een griepgolf krijgen? Die hebben we toch een jaartje overgeslagen. Wat betekent dat voor de ic-bezetting?”

‘Vooral zorgen over groepen waar vaccinatiegraad lager ligt’

Op de kortere termijn gaan de zorgen van het OMT vooral over de groepen waar de vaccinatiegraad een stuk lager ligt. “Dan hebben we het over leeftijdsgroepen, wijken en bepaalde beroepen”, zegt Schreijer. Op dit moment is 40 procent van de Nederlanders volledig gevaccineerd. Veel van de feestende twintigers hebben nog maar één prik gehad en zijn dus nog niet immuun. “En niet bij iedereen werkt het vaccin even goed”, zegt Schreijer.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De vraag is of de maatregelen om deze groepen te beschermen de hele samenleving moeten treffen. “Dat is een goede vraag, daar hebben we ook over nagedacht”, zegt het OMT-lid, die ook wil benadrukken dat het ‘long-covid’-verhaal “steeds een beetje van de tafel wordt geveegd”. “Het is geen reden om een hele samenleving op slot te houden. Maar het is wel zo dat uit de studies die wij in Amsterdam ook doen blijkt dat 30 procent van de jongeren na 3 maanden nog één of meerdere klachten heeft”, zegt zij. “Het is geen heel zwaar verhaal, maar het is wel een knik in iemands levensloop.”

Oorzaken snelle stijging

Voor de snelle stijging van het aantal besmettingen wijst Schreijer naar een aantal oorzaken. “Testen voor Toegang is iets geweest waarvan we dachten dat het goed zou kunnen werken. Dat werkte in de proef heel goed, maar in de praktijk een stuk minder. Er is geen rekening gehouden met gesjoemel met testbewijzen, en we hebben eigenlijk in het eerdere advies gezegd dat men zich maximaal 24 uur van tevoren zou moeten testen, dat is 40 geworden.”

‘Dansen met Jansen’

Ook bij “dansen met Jansen”, de uitspraak die demissionair coronaminister Hugo de Jonge deed, ontbrak nog een zin, zegt Schreijer. “Namelijk ‘over twee weken’, en niet direct. Dus er hebben toch veel besmette mensen rondgelopen op feesten.”

Vanaf zaterdag moeten gevaccineerden wel twee weken wachten na hun prik met Janssen, of de tweede prik met één van de andere vaccins, tot zij een QR-code kunnen aanmaken in de CoronaCheck-app.

Dat het aantal besmettingen snel oploopt komt ook omdat er meer getest wordt, onder andere door Testen voor Toegang. Volgens Schreijer moet er dan ook kritisch gekeken worden naar deze cijfers. “Ook op Europees niveau”, zegt ze. “En we testen ook nog eens met het bron- en contactonderzoek: in Amsterdam wordt 40 procent van de bronnen gevonden in het bron- en contactonderzoek, dus dat betekent dat er heel veel getest wordt en dat het nog werkt.”

In de loop van de ochtend wordt duidelijk of dit inderdaad de maatregelen zijn die zijn voorgesteld, en welke het kabinet dan precies overneemt.

LEES OOK: Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer