main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2021 — 12:25

‘Ouders die kind weghouden bij ex moeten veel harder worden aangepakt’

Ouders die na een scheiding de afspraken met hun ex over de omgang met kinderen schenden moeten harder worden aangepakt. Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat dwang zo mogelijk moet worden vermeden, maar in bepaalde situaties toch nodig is. “Ouderverstoting kent alleen maar verliezers. Een goede band met beide ouders is noodzakelijk voor de identiteitsontwikkeling van een kind”, schrijft hij.

Volgens de minister moet het onder andere gemakkelijker worden om aangifte te doen tegen je ex. Daarnaast wordt er gedacht aan het verlenen van ‘nalevingshulp’. Als de omgang daarmee niet wordt hersteld, wil Dekker sancties kunnen opleggen. Dat kan neerkomen op een dwangsom tot verandering van het hoofdverblijf van het kind, of een wijziging van de omgangsregeling. In sommige gevallen zou het zelfs mogelijk moeten zijn om een ouder uit de ouderlijke macht te kunnen zetten.

Agent in burger

De minister reageert met deze voorstellen op de aanbevelingen van een ‘expertteam ouderverstoting’ en neemt deze voor een groot deel over. Dekker wil zo veel mogelijk voorkomen dat een kind door druk van de ene ouder de andere ouder niet meer wil zien en het contact verbreekt.

In de aanbevelingen van dit expertteam wordt ook geadviseerd om een agent in burger langs te sturen bij mensen thuis. Die moet men er daar op wijzen dat ze zich aan de bezoekregeling moeten houden. Wanneer ze dat niet doen volgen er sancties, bijvoorbeeld in de vorm van boetes. Verder moeten er sneller specialistische hulpverleners kunnen worden ingezet. Er wordt op dit moment onderzocht of dit zou kunnen werken.

‘Kinderen uiteindelijk de dupe’

VVD-Kamerlid Bente Becker vindt het goed dat de minister kijkt naar een passend pakket maatregelen voor dit situaties. “Dat ouders die niet meer met elkaar door een deur kunnen hun kinderen vertellen dat ze hun vader of moeder niet meer mogen zien. Daar wordt het kind natuurlijk uiteindelijk de dupe van”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Boetes zouden hierin “hopelijk preventief kunnen werken”, zegt Becker. “Dat ouders denken: we moeten er toch met elkaar uit zien te komen, anders hangt die boete boven ons hoofd.” Maar ook het tijdig inzetten van specialisten kan verschil maken, hoopt Becker. “Er is heel veel leed denk ik achter de voordeur bij dit soort kinderen die met dit soort vechtende ouders te maken hebben.”

LEES OOK: Deze ondernemers profiteren van toename in echtscheidingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer