main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2021 — 13:26

GroenLinks pleit voor betaald coronaverlof ouders

Ouders die hun baan moeten combineren met het lesgeven van kinderen moeten ‘coronaverlof’ krijgen. Daarvoor pleit GroenLinks. Het gaat om een betaald verlof dat je kunt opnemen zodat vakantiedagen gebruikt kunnen worden om echt vakantie te vieren. Naast stressvermindering zou zo’n verlofregeling er ook voor zorgen dat de druk op de opvang minder wordt, omdat meer kinderen thuis kunnen blijven.

Volgens de partij is het combineren van werk en het lesgeven van de eigen kroost voor veel ouders een onmogelijke opgave. Veel van hen krijgen stress en zitten tegen een burn-out aan omdat ze vaak werk inhalen tijdens avonduren. Om die reden nemen sommigen van hen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten, zo zegt GroenLinks.

Europa

In veel andere Europese landen zijn er tijdelijke coronaverlofregelingen, dus moet het in Nederland ook kunnen, stelt de partij. Zo heeft België het ouderschapsverlof uitgebreid, hebben Noorwegen en Oostenrijk een vorm van zorgverlof, en ook in Duitsland, Cyprus, Italië, Griekenland en Roemenië kunnen werkende ouders betaald verlof opnemen.

Ook vakbonden FNV, CNV en VCP pleiten maandag in een Kamerbrief nog voor een coronaverlof. Zij vragen of de overheid werkgevers hiervoor kan compenseren, gezien werkgevers zelf hier niet altijd de financiële ruimte voor hebben.

‘Niet iedereen heeft kantoorbaan’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof snapt het voorstel wanneer je het vanuit het oogpunt van GroenLinks en de vakbonden bekijkt. “Niemand wil dat mensen overkoken en dat de boel uit de hand loopt. Maar op het moment dat je iemand verlof geeft, betekent dit ook dat diegene niet naar het werk gaat”, benadrukt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Vonhof heerst het beeld dat bijna iedere Nederlander een kantoorbaantje heeft en dat je thuis iets achter een beeldscherm kunt doen, maar het tegendeel is waar. “Grote delen van de Nederlandse economie moeten naar het werk: naar de bouw, wegen aanleggen, naar de fabriek en naar de zorg”, zegt Vonhof. “En als ze daar niet komen moet de werkgever daar wel iemand anders hebben.”

LEES OOK: Basisscholen op zijn vroegst op 25 januari open: ‘Duidelijkheid zou fijner zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer