main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2020 — 14:48

Pleidooi voor minister van Ruimte om Hollands landschap te beschermen

Het Hollandse landschap dreigt te verdwijnen. Daarvoor waarschuwt Benno Strootman in de Volkskrant. De rijksadviseur pleit voor een ‘minister van Ruimte’ met macht en geld. Die moet ervoor zorgen dat ons land esthetisch mooi blijft.

Zelf ergert Strootman zich bijvoorbeeld dood aan zonneweides, landbouwgrond volgegooid met zonnepanelen. Die zwarte plukken in het landschap zijn hem een doorn in het oog.

Naast duurzaamheid moeten wij ons volgens de rijksadviseur ook bekommeren hoe wij Nederland mooi en leefbaar houden. Nu zijn het de regio’s zelf die de ene keer voor een windmolen kiezen en de andere keer voor een zonneweide. Dat noemt Strootman “een grote hagelslag”. Met landelijke regie moet dat voorkomen worden.

‘Die keuze wordt impliciet gemaakt’

Syb Wynia betwijfelt of een minister van Ruimte het Hollandse landschap kan redden. “Maar Strootman heeft natuurlijk wel een punt. En dat punt luidt dat wij de afgelopen jaren hebben geroepen dat er een miljoen woningen bij moeten komen. Dat werd hoog tijd, maar die komen natuurlijk wel in het landschap te staan met de windmolens en de zonnepanelen. Dat is ook waar de boeren weg moeten in veel gevallen.”

Daarmee wordt volgens de opiniemaker een keuze gemaakt voor een totaal ander ander landschap dan wij hier de afgelopen duizend jaar hebben ontwikkeld. “Maar die keuze wordt alleen impliciet gemaakt. Dat lijdt tot verrommeling, samen met die dozen van de distributiecentra en allerlei andere dingen waarvoor wij niet hebben gekozen als landschapsbeeld maar die wel de rotzooi opleveren die wij gaandeweg krijgen. Wij moeten erkennen dat als alle akkers volzitten met zonneweides en windmolens het niet alleen maar fijn en goed is voor het klimaat maar dat het ook een heel ander aanblik van Nederland oplevert.”

‘Roep om centralisatie van de macht’

Toch twijfelt Wynia of centrale regie wel de oplossing is. “Rutte I heeft veel bevoegdheden aan de regio’s en provincies gegeven. Vaak is zoiets ook een roep om centralisatie van de macht. Daar ben ik niet altijd voor dus vandaar dat ik op dat punt een beetje terughoudend ben.”

LEES OOK: ‘Nederland zit in een identiteitscrisis, alles moet wijken voor duurzaamheid en diversiteit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is, als er niets gebeurt, over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder meer netbeheerders….

Lees meer