main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 6 november 2020 — 00:23

Gert-Jan Segers: hebben islamitische leiders nodig die nu opstaan en zich uitspreken

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers roept islamitische religieuze leiders op om zich uit te spreken voor de vrijheid van meningsuiting, nadat een leraar uit Rotterdam is ondergedoken vanwege een cartoon die hij in de klas had hangen. “Het is ongepast om het nu over grenzen van vrijheid van meningsuiting te hebben”, zegt Segers donderdag in Op1.

Op de cartoon op de Rotterdamse school was een onthoofd persoon te zien, met op zijn t-shirt de tekst ‘Charlie Hebdo’, die zijn tong uitsteekt. De leraar ontving talloze bedreigingen, nadat een leerling een foto maakte van de cartoon en op social media plaatste. Ook in Den Bosch ging het mis. Een leraar maatschappijleer uit die stad voelt zich onveilig na het tonen van een cartoon van de profeet Mohammed tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting. Volgens de school van de docent is zijn verhaal uit zijn verband getrokken nadat er foto’s uit de les op social media werden geplaatst en is er een onveilige situatie ontstaan.

Ook vinden 114.000 Nederlanders dat het beledigen van profeet Mohammed strafbaar moet worden gesteld. Ze ondertekenden een petitie van imam Ismail Abou Soumayyah, die daartoe oproept.

Imam: tonen van spotprent ‘onnodig’

Imam Azzedin Karrat noemt de vrijheid van meningsuiting een “groot goed”, maar vindt het tonen van een spotprent in de klas onnodig. “Ik zou de pedagogische discussie willen voeren: is het verstandig voor een leraar om het op deze manier met leerlingen te bespreken? Ik zeg altijd: vrijheden zijn verantwoordelijkheden”, zegt hij in Op1.

“Een docent is een rolmodel en heeft een voorbeeldfunctie. Ik denk dat er genoeg alternatieven zijn om het op een goede manier bespreekbaar te maken.”

Karrat: “Op het moment dat je als docent merkt dat iets kwetsend is voor een groep leerlingen, moet je vanuit je pedagogische verantwoordelijkheid daar op een goede manier naar kijken. Ik vind het onethisch om het op deze manier met leerlingen te bespreken. Het gaat hier niet over de vrijheid van meningsuiting, maar om de manier waarop de docent dit soort thema’s bespreekbaar dient te maken.”

Van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers mag een leraar ‘gewoon’ een spotprent van profeet Mohammed laten zien. Hij waarschuwt dat anders de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt. “Wij hebben in dit land ontzettend veel vrijheid. Wij hebben de vrijheid om een moskee te bouwen, imam te zijn en om mensen uit te nodigen om moslim te worden. Maar ook de vrijheid om moslim-af te worden en om christen te zijn. Dat is de mooie kant van de vrijheid voor de mensen die een religie aanhangen, maar er zit een andere kant aan de medaille. Dat is dat je in een open en vrije samenleving ook gekwetst kunt worden.”

‘In spannende tijden moet je voor vrijheid staan’

“Op spannende momenten zoals nu, want we leven in een hele spannende tijd, moet je voor die vrijheid staan”, beklemtoont Segers. “We zien dat er een leraar in Frankrijk is onthoofd (Samuel Paty, red.) en mensen in een kerk vermoord zijn vanwege cartoons. Er zijn nu twee leraren in Nederland ondergedoken. Dan is mijn vraag: wat is de boodschap richting die leerlingen?”

“Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, laat daar geen twijfel over bestaan”, reageert Karrat. “De discussie die gevoerd moet worden is: is dit de samenleving die wij willen realiseren, waarin het normaal is om elkaar te kwetsen en te beledigen?”

Segers: “Dat is nu niet de vraag. De vraag is: willen wij in een samenleving leven waarin een leraar zijn leven niet zeker is? Dan kijken we naar religieuze leiders en moet er gezaghebbend worden gesproken: wat je ook gelooft en hoezeer je ook gekwetst bent, nu telt elk leven.” Volgens Karrat gaat de discussie over de vraag: welke samenleving willen wij onze leerlingen nalaten?

Segers hoort daarin een ‘maar’, zegt hij. “Dit is zo’n cruciaal moment. We staan op een kruispunt en bepalen mede de toekomst van dit land. Wij hebben ooit een tijd gehad dat protestanten en katholieken elkaar te lijf gingen en dat je je leven niet zeker was vanwege je levensovertuiging. Daar hebben wij een grote punt achter gezet. Er is aan iemand zijn leven gekomen, in Frankrijk, en ik hoor een maar. Het is ongepast om het nu over grenzen van vrijheid van meningsuiting te hebben.”

“Na de bedreigingen van een leraar in Rotterdam en in Den Bosch hebben wij nu islamitische leiders nodig die opstaan, zich uitspreken en zeggen: wij hebben ontzettend veel vrijheid, dan is het nu onze plicht om de vrijheid van andere te verdedigen om iets te zeggen, iets te vinden en iets te tekenen”, aldus Segers.

LEES OOK: Rotterdamse leraar ondergedoken na bedreigingen om cartoon in klas: ‘Ongehoord en onaanvaardbaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer