main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 oktober 2020 — 11:04

‘Met aangifte tegen Wilders koppelt Erdogan nationalisme aan islamisme’

Van links tot rechts heerst er woede in de Kamer over de aangifte van de Turkse president Erdogan tegen PVV-leider Geert Wilders. Wilders zou hem hebben beledigd met het delen van een spotprent over Turkse staatshoofd. De Nederlandse verontwaardiging is voor Erdogan een aanleiding om “te rellen”, zegt politicoloog Keklik Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Om het nationalisme te koppelen aan giftig, fanatiek islamisme. En om zo zijn eigen leiderschap op zijn manier te bestendigen.”

Volgens Yücel is dit naast het bedrijven van binnenlandse politiek vooral een boodschap van Erdogan naar alle Turkse Europeanen en moslims in Europa, waarin hij zegt: ‘ik ben jullie leider’.

Via journalisten sprak premier Mark Rutte het Turkse staatshoofd direct toe, enkele uren nadat bekend werd dat hij aangifte had gedaan tegen Wilders. “Ik heb een boodschap voor president Erdogan, en die is heel simpel”, zei Rutte. “In Nederland beschouwen we de vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed. En daar horen ook cartoons van politici bij.”

Deze woede vanuit Nederland zal Erdogan niet verrassen, zegt Yücel. Hij weet uit eerdere voorvallen al hoe belangrijk onze vrijheid van meningsuiting is. En hoewel het goed is dat Rutte zich uitspreekt en onze volksvertegenwoordigers verdedigt, moet je ook in daden laten zien dat je geen kans biedt aan extremisme. “Overal waar antidemocratisch gedachtegoed gepredikt wordt, overal waar vijandbeelden geschapen worden: daar moet je gewoon pal tegen staan.”

‘Onderscheid moslims en islamisme juist broodnodig’

Dat soort “clubs” moet je eigenlijk verbieden, zegt Yücel. “Het begint echt met het onderscheid maken. Sommige moslims willen hier gewoon hun vrijheid van godsdienst beleven, en gewoon zoals iedereen meedoen. Daar moet je pal voor staan. Maar je moet het salafisme, het islamisme, wel willen adresseren en dat ook goed aanpakken.”

“Ik zou zeggen: leiderschap is in deze fase, in deze context, sowieso naast Macron, naast humaniteit staan”, zegt Yücel. En dat is juist wat Erdogan nu niet doet. Hij suggereerde zelfs dat de Franse president zich psychisch na moest laten kijken, omdat hij juist dat onderscheid tussen moslims en islamisten maakte. Dat deed Macron in zijn toespraak over de door een moslimextremist onthoofde leraar Samuel Paty. “Wat is zijn probleem met de islam en met moslims? Op geestelijk niveau heeft hij behandeling nodig,” aldus Erdogan.

“Macron is misschien wel de eerste leider in Europa die dat onderscheid maakt. Dat onderscheid maken is broodnodig om radicale extremisten aan te kunnen pakken”, vindt Yücel. “Dus in plaats van dat hij zij aan zij strijdt met Macron om extremisten aan te pakken, stelt hij zich met zo’n uitspraak tegenover Macron en tegenover alle docenten.”

Turkije in de EU

Turkije is nog altijd aan het onderhandelen over de eventuele toetreding tot de Europese Unie. Yücel vindt dat we deze situatie niet verder moeten escaleren door deze onderhandelingen per direct te stoppen, maar dat Europa wel pal voor haar waarden moet blijven staan. “Zolang Erdogan religiekritiek of de vrije meningsuiting niet duldt, is het ook onvoorstelbaar dat Turkije kan toetreden tot de Europese Unie”, zegt zij. “Dat snapt iedereen, dat ziet iedereen, daar hoef je niet eens een statement over te maken. Dat kan gewoon niet. Je moet wel die Europese waarden omarmen.”

LEES OOK: ‘Frankrijk is aangevallen, maar ook Nederlandse waarden staan op het spel’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn datingapps uit?

De datingindustrie staat op een kantelpunt. Veel millennials zijn klaar met betaalde datingapps en kampen met een dating burn-out. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de toekomst van daten.

Vanavond 23.10

Drugs via de post

Black Friday, pakjesavond, kerst: postbezorgers draaien deze dagen overuren. Maar wat als er in die pakketjes wel heel dubieus snoepgoed zit?! Dealers sturen vele kilo’s drugs de hele wereld over via de post. Bijna een jaar geleden is een speciaal team opgericht waarin OM, Politie en Douane samenwerken en dat resulteert komende week in een eerste strafzaak: 18 kilo xtc tussen het kattenvoer.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Kim Kuipers van de Douane, Susanne van Dongen van het Openbaar Ministerie Den Haag en onderzoeksjournalist Alissa Hippe.

Vanavond 19.00 uur
Geld voor natuurbeheer boeren ‘schiet volstrekt tekort’, zegt LTO

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet “volstrekt tekort” om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer…

Lees meer

Wijnboeren noteren vermoedelijk slechtste jaar sinds 1961

Wijnboeren koersen af op het slechtste jaar in ruim zestig jaar. Door vooral slecht weer daalt de wereldwijde productie van wijn met 2 procent ten…

Lees meer

Vijf woningen Nijkerk gesloten om explosies en dreigingen

De burgemeester van Nijkerk heeft vijf woningen gesloten na drie verschillende explosies deze week in de Gelderse plaats, meldt de gemeente. De laatste explosie was…

Lees meer

Kabinet krijgt ook dit jaar miljarden niet uitgegeven

Opnieuw krijgt het kabinet miljarden euro’s die op de begroting stonden, niet uitgegeven. Deze zogenoemde onderuitputting speelt op meerdere departementen, het meest bij de ministeries…

Lees meer

Stakingen op het spoor voorlopig van de baan: nieuwe cao bijna rond

Vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao van ProRail. Dat meldt vakbond FNV, die als enige vakbond nog niet tot een akkoord met…

Lees meer

Politiek in de grootste Amerikaanse sporten: ‘Basketbal is een en al Democratisch’

In zijn nieuwe boek ‘De grote vier’ beschrijft Mart Smeets de vier grootste Amerikaanse sporten. In Sven op 1 zet Smeets onder meer uiteen hoe…

Lees meer

Datingapps op retour: ‘Heel veel mannen zijn supergefrustreerd omdat ze nooit een match hebben’

Datingapps zijn op hun retour. Gebruikers krijgen er stress van, ze vinden het te commercieel, te duur en de ware vinden ze niet. Houden datingapps…

Lees meer