main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 14:46

‘Frankrijk is aangevallen, maar ook Nederlandse waarden staan op het spel’

“Deze aanslag op onze identiteit gaat heel de vrije wereld aan”, zegt de Franse ambassadeur in Den Haag Luis Vassy over de door een moslimextremist onthoofde leraar Samuel Paty. Europese landen moeten nog nauwer samenwerken in de strijd tegen extremisme en terrorisme, zo zegt de ambassadeur in een interview met het AD. “Frankrijk is aangevallen, maar niet alleen Franse waarden, ook Nederlandse staan op het spel.”

De moord op Paty is volgens Vassy opnieuw een ‘wake-upcall’. “Sinds 2012 ligt de samenleving aanhoudend onder extremistisch vuur van islamitisch terrorisme. Met dodelijke aanslagen op een joodse school in Toulouse, op militairen, politieagenten, een priester, journalisten en de afschuwelijke gebeurtenissen in Nice en Bataclan”, vat de ambassadeur samen. “Het waren aanvallen op vertegenwoordigers van onze instituties, op onze manier van leven.”

Late reactie

In Nederland ontstond verontwaardiging over de late reactie op deze aanslag. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal begrijpt dat. “Het is een schril contrast met Charlie Hebdo. Wat er daar is gebeurd is onbeschrijflijk, en het is opmerkelijk stil gebleven in Nederland.”

Rosenthal denkt dat deze stilte vooral te maken heeft met corona, al ging men in de zomer wel de straat op voor de Black Lives Matter-demonstraties. “Het is nu iets in Frankrijk. We kijken naar onszelf. Het is ook altijd weer in Nederland dat pavlovreflex van ‘bij ons zal het niet gebeuren'”, zegt Rosenthal. “Dat is volkomen onjuist.”

‘Kijk naar wat het voor leraren betekent’

Los daarvan gaat het hier om de waarden van onze cultuur die in het geding zijn, is Rosenthal het eens met Vassy. “Daar mag je niet mee sollen. Je moet rechttoe rechtaan solidariteit betuigen met diegenen die daar in elk geval op dit moment in Frankrijk zwaar onder lijden.” En dat zijn alle leraren, zegt Rosenthal. “Je moet niet alleen kijken naar die jammerlijke moord op Samuel Paty, je moet kijken naar wat het voor alle leraren in zo’n land betekent. De verontwaardiging mag veel sterker doorkomen.”

LEES OOK: ‘Pijnlijk stil’ rondom onthoofding Franse leraar Paty: ‘Wij nemen onze democratie niet serieus’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier