main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2020 — 10:53

Kabinet wacht pittig coronadebat: ‘Ik vermoed een draai naar mondkapjesplicht’

De Tweede Kamer kruist vandaag tijdens het coronadebat de degens met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Het test- en mondkapjesbeleid zal hierbij ongetwijfeld niet onbesproken blijven. Parlementair verslaggever bij Omroep WNL Marieke Smits vermoedt dat het kabinet een draai aan het maken is naar een eventuele mondkapjesplicht.

Ook de oppositie zal vandaag pleiten voor een eenduidig mondkapjesbeleid, zelfs al zijn niet alle partijen voor de mondkapjesplicht. “Er gaat echt gezegd worden: ‘maak nou één lijn’, want als je het op de regio’s gaat gooien en zegt dat Amsterdam en Rotterdam het zelf mogen weten is dat voor die steden niet te doen”, zegt Smits. “Dat is voor die winkeliers alleen al oneerlijke concurrentie. En vooral als het gaat over de verpleeghuizen zeggen de linkse partijen: ‘zorg dat daar nou een verplichting komt, dat je daar een duidelijke lijn hebt’.”

LEES OOK: Winkeliers staan niet te springen om het invoeren van mondkapjesplicht

Afschalen van de zorg

Naar verwachting gaat de oppositie verder hameren op punten die tijdens de persconferentie van maandagavond niet aan de orde zijn gekomen. Zo vraagt de PvdA zich af hoe het nu zit met de ventilatie op scholen, en maakt de PVV zich zorgen over het afschalen van de zorg.

“Daar moet dit debat over gaan”, zegt PVV-leider Geert Wilders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben bij de eerste golf gezien dat mensen met kanker, mensen met hartinfarcten en mensen met diabetes vaak niet geholpen konden worden en daaraan zelfs zijn overleden. Of dat zij alleen maar palliatieve zorg konden krijgen.”

Dit patroon lijkt zich nu weer te herhalen. Er komt steeds meer druk te staan op ziekenhuizen die toch al kampen met een gebrek aan personeel. “Ik heb het kabinet er niet over gehoord tijdens de persconferentie, niets over gelezen in de brief”, zegt Wilders. “Wat je ook vindt van corona en de maatregelen en of ze het goed of slecht doen, dat wordt het probleem van de komende weken. En daar is nog geen begin van een oplossing voor.”

Dat is een zorg die kamerbreed, van links tot rechts, wordt gedeeld, zegt Smits. “Je ziet nu blijkbaar al dat mensen niet meer naar de huisarts gaan. Vooral de gevolgen op lange termijn kunnen heel groot zijn.”

Strengere maatregelen

Een aantal deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet veel strengere maatregelen zou doorvoeren dan nu het geval is. Zo werd er gesproken over een avond- en nachtklok, of sterkere restricties in de horeca. Arts-microbioloog en OMT-adviseur Marc Bonten hoopt dat de nieuwe maatregelen voldoende zullen zijn. “Er is behoorlijk wat discussie geweest over welke maatregelen genomen zouden moeten worden”, vertelt hij. “Uiteindelijk heeft het kabinet voor deze maatregelen gekozen.”

Dat het kabinet niet alle adviezen van het OMT heeft overgenomen komt volgens Smits omdat een avondklok ook wel “heel erg ver gaat”, ook volgens de linkse partijen. Het kabinet gaat vooralsnog uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, en zo’n maatregel zou erg ingrijpend zijn.

20 oktober

Of deze maatregelen voldoende zijn kunnen we waarschijnlijk pas over twee weken zeggen, zegt Bonten. “Er is behoorlijk wat discussie geweest over of dit voldoende is voor wat we moeten bereiken. Laten we hopen dat iedereen zich eraan gaat houden, en dat we de groei van het aantal patiënten wat moet worden opgenomen hiermee kunnen gaan stoppen.”

Op 20 oktober, over drie weken, gaan we verder kijken. “Dan gaan we de volgende fase in”, zegt Smits. “Ik denk dat we dan toch weer richting een intelligente lockdown zullen kunnen gaan, waarbij we allemaal thuis komen te zitten.”

LEES OOK: De Winther: geruchten dat maatregelen over drie weken verlengd worden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer