main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2020 — 10:53

Kabinet wacht pittig coronadebat: ‘Ik vermoed een draai naar mondkapjesplicht’

De Tweede Kamer kruist vandaag tijdens het coronadebat de degens met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Het test- en mondkapjesbeleid zal hierbij ongetwijfeld niet onbesproken blijven. Parlementair verslaggever bij Omroep WNL Marieke Smits vermoedt dat het kabinet een draai aan het maken is naar een eventuele mondkapjesplicht.

Ook de oppositie zal vandaag pleiten voor een eenduidig mondkapjesbeleid, zelfs al zijn niet alle partijen voor de mondkapjesplicht. “Er gaat echt gezegd worden: ‘maak nou één lijn’, want als je het op de regio’s gaat gooien en zegt dat Amsterdam en Rotterdam het zelf mogen weten is dat voor die steden niet te doen”, zegt Smits. “Dat is voor die winkeliers alleen al oneerlijke concurrentie. En vooral als het gaat over de verpleeghuizen zeggen de linkse partijen: ‘zorg dat daar nou een verplichting komt, dat je daar een duidelijke lijn hebt’.”

LEES OOK: Winkeliers staan niet te springen om het invoeren van mondkapjesplicht

Afschalen van de zorg

Naar verwachting gaat de oppositie verder hameren op punten die tijdens de persconferentie van maandagavond niet aan de orde zijn gekomen. Zo vraagt de PvdA zich af hoe het nu zit met de ventilatie op scholen, en maakt de PVV zich zorgen over het afschalen van de zorg.

“Daar moet dit debat over gaan”, zegt PVV-leider Geert Wilders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben bij de eerste golf gezien dat mensen met kanker, mensen met hartinfarcten en mensen met diabetes vaak niet geholpen konden worden en daaraan zelfs zijn overleden. Of dat zij alleen maar palliatieve zorg konden krijgen.”

Dit patroon lijkt zich nu weer te herhalen. Er komt steeds meer druk te staan op ziekenhuizen die toch al kampen met een gebrek aan personeel. “Ik heb het kabinet er niet over gehoord tijdens de persconferentie, niets over gelezen in de brief”, zegt Wilders. “Wat je ook vindt van corona en de maatregelen en of ze het goed of slecht doen, dat wordt het probleem van de komende weken. En daar is nog geen begin van een oplossing voor.”

Dat is een zorg die kamerbreed, van links tot rechts, wordt gedeeld, zegt Smits. “Je ziet nu blijkbaar al dat mensen niet meer naar de huisarts gaan. Vooral de gevolgen op lange termijn kunnen heel groot zijn.”

Strengere maatregelen

Een aantal deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet veel strengere maatregelen zou doorvoeren dan nu het geval is. Zo werd er gesproken over een avond- en nachtklok, of sterkere restricties in de horeca. Arts-microbioloog en OMT-adviseur Marc Bonten hoopt dat de nieuwe maatregelen voldoende zullen zijn. “Er is behoorlijk wat discussie geweest over welke maatregelen genomen zouden moeten worden”, vertelt hij. “Uiteindelijk heeft het kabinet voor deze maatregelen gekozen.”

Dat het kabinet niet alle adviezen van het OMT heeft overgenomen komt volgens Smits omdat een avondklok ook wel “heel erg ver gaat”, ook volgens de linkse partijen. Het kabinet gaat vooralsnog uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, en zo’n maatregel zou erg ingrijpend zijn.

20 oktober

Of deze maatregelen voldoende zijn kunnen we waarschijnlijk pas over twee weken zeggen, zegt Bonten. “Er is behoorlijk wat discussie geweest over of dit voldoende is voor wat we moeten bereiken. Laten we hopen dat iedereen zich eraan gaat houden, en dat we de groei van het aantal patiënten wat moet worden opgenomen hiermee kunnen gaan stoppen.”

Op 20 oktober, over drie weken, gaan we verder kijken. “Dan gaan we de volgende fase in”, zegt Smits. “Ik denk dat we dan toch weer richting een intelligente lockdown zullen kunnen gaan, waarbij we allemaal thuis komen te zitten.”

LEES OOK: De Winther: geruchten dat maatregelen over drie weken verlengd worden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer