main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2020 — 11:07

CDA’er Van Toorenburg: lossen niets op door paar kinderen op te vangen

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er op Europees niveau naar een oplossing moet worden gezocht voor de vluchtelingen in Moria, zegt ze in Goedemorgen Nederland. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de situatie in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, waar dinsdagavond een zeer grote brand uitbrak.

Het kamp is volledig geëvacueerd en 13.000 vluchtelingen zijn nu dakloos. De linkse oppositie wil dat het kabinet zo snel mogelijk ten minste vijfhonderd alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekenland opneemt. Het kabinet heeft aangegeven dit niet van plan te zijn.

Het kabinet zegde al een miljoen euro aan noodhulp toe. Maar een aantal partijen in de Kamer vindt dat Nederland niet alleen geld moet uittrekken, maar ook mensen hier moet opvangen. Onder meer PvdA en GroenLinks pleiten daarvoor. Vrijwel de hele Kamer steunde woensdag het verzoek om zo snel mogelijk een debat over het kamp te houden.

Van Toorenburg: goed kijken wie kans maakt op asiel

Volgens Van Toorenburg is het niet verstandig om als Nederland op eigen houtje vijfhonderd kinderen op te vangen. “We hebben te maken met een catastrofale brand en 13.000 mensen zijn op de vlucht. Maar we lossen het niet op door te zeggen: doe maar een paar kinderen naar Nederland, en laat de rest daar in kommer en kwel achter. Dat is niet een oplossing.”

Wel wil ze dat er zo snel mogelijk Europese hulp komt voor het kamp. Volgens Van Toorenburg is de situatie in Moria “onmenselijk”. Ze wil dat zo snel mogelijk in beeld wordt gebracht wie kans maken op asiel. Maar het is gevaarlijk om “zomaar wat jongeren op te nemen” zonder te weten wat hun achtergrond is, vindt Van Toorenburg. “Uit cijfers blijkt dat ongeveer tachtig procent van de vluchtelingen geen status in Europa krijgen. Wat doen we dan? Dan zijn ze in de veronderstelling dat ze in Europa mogen blijven, en dan moeten ze weg. En we weten: we krijgen ze niet weg”, waarschuwt het Kamerlid.

PvdA wil wel dat kabinet alleenstaande kinderen opneemt

Tweede Kamerlid van de PvdA Kirsten van den Hul vindt wel dat er direct vluchtelingenkinderen moeten worden opgenomen, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Onze premier sprak vorige week over mildheid en genade. Volgens mij zijn dat echt de woorden die, als je deze beelden ziet, van toepassing zijn. Er zitten daar ook kinderen die geen ouders hebben. Die horen daar niet thuis.” De alleenstaande kinderen opvangen is volgens Van den Hul “het minste wat we kunnen doen”.

Volgens het PvdA-Kamerlid is ook Europese samenwerking belangrijk om tot een structurele oplossing te komen. “Het is natuurlijk heel erg dat Griekenland nu voor deze opdracht staat, terwijl er ook Europese landen zijn die zich niet houden aan de afspraken.”

Organisaties als Vluchtelingenwerk riepen Nederland eerder op om vijfhonderd alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit het kamp op te vangen. Een aantal Nederlandse gemeenten toonde zich bereid plek te maken voor deze kinderen, maar het kabinet wil er niet aan. Binnen de coalitie is de opvang van asielzoekers een heikel punt. D66 en CU willen meer doen, maar CDA en VVD zijn tegen.

LEES OOK: Staat betaalt tonnen aan Irakees die gezin verloor door Nederlandse vergisbom

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer