Undercoveragenten dreigen EncroChat-onderzoek stil te leggen door gebrek aan waardering
Undercoveragenten slaken een noodkreet. Als ze niet meer waardering krijgen voor hun riskante werk, staken ze belangrijke onderzoeken die voortvloeien uit de gehackte onderwereldberichtendienst EncroChat. Dat schrijven de politiespecialisten in een brief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).
Deze brief is de nieuwste stap in een al vijf jaar slepend conflict met de korpsleiding. Zo ongeveer 600 agenten van de afdeling Observaties & Techniek (O&T) vragen al tijden om een hoger salaris en meer toeslagen voor het intensieve en gevaarlijke werk dat zij uitvoeren.
Medewerkers van de O&T ontvangen een basissalaris, terwijl het werk alsmaar drukker, gecompliceerder en gevaarlijker is geworden. “Het geweldskaliber van de misdadigers met wie wij te maken hebben, is flink gestegen”, is er in de brief te lezen.
Toeslagen
Vóór 2013 kregen de undercoveragenten nog wel speciale toeslagen, maar met de vorming van de Nationale Politie zijn die allemaal weggevallen. Andere specialistische politiediensten, waaronder de Dienst Speciale Interventies (DSI) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), behielden dit soort regelingen wel (of kregen ze terug).
Om die reden voeren de O&T-specialisten daarom de afgelopen maand actie. Elf over het land verspreide afdelingen onderbraken afwisselend het werk. Naar aanleiding van die acties deed de korpsleiding half juli een voorstel om een eenmalige toelage te verstrekken. Daar nemen de O&T-medewerkers geen genoegen mee.
Encrochat
In plaats daarvan bereiden ze nieuwe acties voor. “Bijvoorbeeld door het werk neer te leggen in de lopende onderzoeken die zijn voortgevloeid uit de EncroChat-doorbraak. Hierdoor kan waardevol bewijsmateriaal geheel of gedeeltelijk verloren gaan”, schrijven de specialisten in de brief.
LEES OOK: Politiechef over schokkende inhoud van criminele berichten op EncroChat
Wat deze EncroChat-onderzoeken aan het licht kunnen brengen werd begin juli duidelijk. Bij een inval in een loods in het Brabantse Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan die door de onderwereld gebruikt zouden worden als gevangenis. Een van die containers was ingericht als martelkamer.
De politievakbonden NPB, ACP en ANPV steunen de acties van O&T. Volgens NPB-voorzitter Jan Struijs is het belangrijk dat de korpsleiding snel met een oplossing komt, zo zegt hij tegen het AD. “Er is geen groot onderzoek waar deze dienst geen cruciale rol in speelt. Iedereen heeft het over de georganiseerde misdaad en dit zijn mensen die met gevaar voor eigen leven de grootste boeven bestrijden. Daar hoort een eerlijke waardering tegenover te staan.”
LEES OOK: Politie beëindigt straatrace in Lelystad na undercoveractie
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer