main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 juli 2020 — 08:49

CBS: bijna alle oversterfte in maart en april kwam door het coronavirus

In maart en april zijn er zo’n 8300 mensen (vermoedelijk) overleden aan het coronavirus. Het RIVM meldde in diezelfde periode 4890 overledenen. Dat betekent dat bijna alle oversterfte aangerekend kan worden aan het coronavirus, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het eerst heeft het bureau de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden bestudeerd. Daarmee is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, er dit jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Vermoedelijk is dit omdat leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en dus uiteindelijk aan Covid-19 zijn overleden, in plaats van de ziekte die zij al onder de leden hadden. Op basis van de nu bekende gegevens valt dat echter niet met zekerheid te zeggen, beklemtoont het CBS. Mochten er, zoals alom door cardiologen wordt gevreesd, meer mensen overlijden door uitgestelde zorg, dan wordt dit namelijk waarschijnlijk pas in latere maanden van het jaar zichtbaar.

Verkeersdoden

Aan de gevolgen van kanker overleden in maart en april ongeveer net zoveel mensen als de voorgaande jaren, blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar. Dat laatste is opvallend, gezien er minder verkeer op de weg was.

95 procent

Van 6331 sterfgevallen wist de arts zeker dat het coronavirus de doodsoorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn zoals eerder gemeld 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus wanneer diegene daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Om die reden is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

8.600 en 11.700

Enkele dagen geleden berekende het CBS dat het geschatte aantal coronadoden in moet liggen tussen de 8.600 en de 11.700. Dat ging over de periode van 9 maart tot 24 mei. Deze schatting stelde het bureau op door allerlei bekende cijfers en statistieken te combineren. Voor deze nieuwe studie keek het CBS naar de doodsoorzaken die door de arts op de overlijdensakte wordt gezet.

LEES OOK: CBS: aantal coronadoden tot twee keer zo hoog als RIVM meldt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer