main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 13:20

Akkoord tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars nabij, ‘zorgpremie stijgt niet explosief’

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars lijken na twee maanden onderhandelen een akkoord te hebben bereikt over het bonnetje van de coronacrisis, meldt het Financieele Dagblad. Ziekenhuizen verkeren door de coronacrisis in financieel zwaar weer. Er kwamen amper inkomsten binnen omdat de reguliere zorg stillag, terwijl de intensivecareafdelingen overvol waren. Er wordt door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een omzetverlies van twee miljard euro verwacht. Zorgverzekeraars schieten te hulp en laten ziekenhuizen niet omvallen.

“We hebben natuurlijk allemaal de beelden gezien van de overvolle ic’s. Tegelijkertijd is het in de rest van de ziekenhuizen nog nooit zo rustig geweest en zag je lege afdelingen”, zegt zorgjournalist van het Financieele Dagblad Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland. Ongeveer de helft van de gewone zorg is stilgevallen. “Dat heeft enorme gevolgen gehad voor de inkomsten.”

“Ziekenhuizen willen natuurlijk alle schade vergoed, maar zorgverzekeraars zeggen: dat kan niet, want jullie hebben ook minder kosten gehad”, zegt Dijkman. Als je geen heupoperaties doet, hoef je ook geen heupprotheses aan te schaffen, legt ze uit. Volgens Dijkman was dat verschil in inzicht de grootste horde die in de onderhandelingen genomen moest worden. Ook daar lijkt nu een akkoord over bereikt.

“Er is nu een soort model waarbij ziekenhuizen een vast gedrag krijgen. En de kostenverschillen worden daarmee verrekend”, zegt Dijkman. “Belangrijk is dat de zorgverzekeraars een soort garantie hebben gegeven dat ze niemand laten omvallen en dat niemand in de rode cijfers terechtkomt. Dus er is nog hulp als er toch iemand niet uitkomt.” Ziekenhuizen kunnen harde klappen niet opvangen: met een gemiddelde winstmarge van tussen de 1,2% en 1,5% in de afgelopen jaren is er weinig ruimte voor tegenvallers.

Grote regionale verschillen

Volgens Dijkman verschilt het per regio sterk hoe hard de ziekenhuizen zijn geraakt. “Brabant en Limburg zijn hard getroffen, maar bijvoorbeeld in Groningen vingen ze wel ic-patiënten op, maar verder waren daar heel weinig coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkwamen. Dus daar was het echt heel erg rustig.”

Ziekenhuizen waren bang voor bezuinigingen, maar die angst lijkt niet terecht. Volgens Dijkman komt er extra overheidssteun, bovenop de financiële injectie van zorgverzekeraars. “Steun kan niet alleen maar tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen afgesproken worden.” In eerste instantie moeten zij er wel samen uitkomen, zegt ze.

Zorgen om lange termijn

Ziekenhuisbestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is blij dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars een akkoord lijken te hebben bereikt. “Het heeft even geduurd”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. Het ziekenhuis in Assen is financieel zwaar getroffen. “Het is heel erg afhankelijk van de lokale situatie of ziekenhuizen uitkomen met het rekenmodel.”

Kruizinga vreest wel dat het steunpakket niet genoeg soelaas biedt voor de lange termijn. “Als wij dit jaar niet goed uitkomen met de financiën, werkt dat door in alle komende jaren en dan gaat het best wel ingewikkeld worden. Ook voor de banken waar wij momenteel de leningen hebben”, zegt ze. “Dit plan is echt bedoeld om een oplossing te vinden voor de kosten die zijn ontstaan door corona”, vult Dijkman aan.

Gaat de zorgpremie stijgen?

De kans bestaat dat de kosten in zorgpremies worden doorgerekend, maar volgens Dijkman zullen zorgpremies niet explosief stijgen. Uit een berekening van de Erasmus Universiteit blijkt dat als “zorgverzekeraars een bepaald bedrag allemaal zouden doorrekenen en dat geld niet uit hun eigen reserves zouden halen, de zorgpremie met 75 euro per jaar stijgt”. Een flink bedrag, weet Dijkman, “maar ik heb ook bedragen gehoord van 250 euro.”

LEES OOK: Ziekenhuizen financieel in het nauw: miljardensteun van zorgverzekeraars

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer