main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 13:20

Akkoord tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars nabij, ‘zorgpremie stijgt niet explosief’

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars lijken na twee maanden onderhandelen een akkoord te hebben bereikt over het bonnetje van de coronacrisis, meldt het Financieele Dagblad. Ziekenhuizen verkeren door de coronacrisis in financieel zwaar weer. Er kwamen amper inkomsten binnen omdat de reguliere zorg stillag, terwijl de intensivecareafdelingen overvol waren. Er wordt door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een omzetverlies van twee miljard euro verwacht. Zorgverzekeraars schieten te hulp en laten ziekenhuizen niet omvallen.

“We hebben natuurlijk allemaal de beelden gezien van de overvolle ic’s. Tegelijkertijd is het in de rest van de ziekenhuizen nog nooit zo rustig geweest en zag je lege afdelingen”, zegt zorgjournalist van het Financieele Dagblad Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland. Ongeveer de helft van de gewone zorg is stilgevallen. “Dat heeft enorme gevolgen gehad voor de inkomsten.”

“Ziekenhuizen willen natuurlijk alle schade vergoed, maar zorgverzekeraars zeggen: dat kan niet, want jullie hebben ook minder kosten gehad”, zegt Dijkman. Als je geen heupoperaties doet, hoef je ook geen heupprotheses aan te schaffen, legt ze uit. Volgens Dijkman was dat verschil in inzicht de grootste horde die in de onderhandelingen genomen moest worden. Ook daar lijkt nu een akkoord over bereikt.

“Er is nu een soort model waarbij ziekenhuizen een vast gedrag krijgen. En de kostenverschillen worden daarmee verrekend”, zegt Dijkman. “Belangrijk is dat de zorgverzekeraars een soort garantie hebben gegeven dat ze niemand laten omvallen en dat niemand in de rode cijfers terechtkomt. Dus er is nog hulp als er toch iemand niet uitkomt.” Ziekenhuizen kunnen harde klappen niet opvangen: met een gemiddelde winstmarge van tussen de 1,2% en 1,5% in de afgelopen jaren is er weinig ruimte voor tegenvallers.

Grote regionale verschillen

Volgens Dijkman verschilt het per regio sterk hoe hard de ziekenhuizen zijn geraakt. “Brabant en Limburg zijn hard getroffen, maar bijvoorbeeld in Groningen vingen ze wel ic-patiënten op, maar verder waren daar heel weinig coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkwamen. Dus daar was het echt heel erg rustig.”

Ziekenhuizen waren bang voor bezuinigingen, maar die angst lijkt niet terecht. Volgens Dijkman komt er extra overheidssteun, bovenop de financiële injectie van zorgverzekeraars. “Steun kan niet alleen maar tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen afgesproken worden.” In eerste instantie moeten zij er wel samen uitkomen, zegt ze.

Zorgen om lange termijn

Ziekenhuisbestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is blij dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars een akkoord lijken te hebben bereikt. “Het heeft even geduurd”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. Het ziekenhuis in Assen is financieel zwaar getroffen. “Het is heel erg afhankelijk van de lokale situatie of ziekenhuizen uitkomen met het rekenmodel.”

Kruizinga vreest wel dat het steunpakket niet genoeg soelaas biedt voor de lange termijn. “Als wij dit jaar niet goed uitkomen met de financiën, werkt dat door in alle komende jaren en dan gaat het best wel ingewikkeld worden. Ook voor de banken waar wij momenteel de leningen hebben”, zegt ze. “Dit plan is echt bedoeld om een oplossing te vinden voor de kosten die zijn ontstaan door corona”, vult Dijkman aan.

Gaat de zorgpremie stijgen?

De kans bestaat dat de kosten in zorgpremies worden doorgerekend, maar volgens Dijkman zullen zorgpremies niet explosief stijgen. Uit een berekening van de Erasmus Universiteit blijkt dat als “zorgverzekeraars een bepaald bedrag allemaal zouden doorrekenen en dat geld niet uit hun eigen reserves zouden halen, de zorgpremie met 75 euro per jaar stijgt”. Een flink bedrag, weet Dijkman, “maar ik heb ook bedragen gehoord van 250 euro.”

LEES OOK: Ziekenhuizen financieel in het nauw: miljardensteun van zorgverzekeraars

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in twee weken met 90 procent gestegen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 150 mensen vanwege het coronavirus, het hoogste aantal sinds 2 juli. Deze stijging volgt op de snelle toename van het aantal nieuwe…

Lees meer

Jongerencamping Terschelling dicht na coronabesmettingen: ‘Dit was kwestie van tijd’

Jongerencamping Appelhof op Terschelling gaat dicht vanwege een aantal coronabesmettingen onder bezoekers. Bij zeker twee jongeren die de camping bezochten is het virus vastgesteld, zo…

Lees meer

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Werkgevers moeten werknemers kunnen verplichten zich te laten testen’

Werknemers die in contact zijn gekomen met iemand die het coronavirus onder de leden heeft, moeten zich verplicht meteen laten testen. Als dan uit de…

Lees meer

WNL Terugblik: ‘Alle cabaretiers die in grote zalen spelen zijn inmiddels miljonair’

Alle cabaretiers die in grote zalen spelen, zijn inmiddels miljonair. Dat zegt Guido Weijers in het WNL-programma Stand van Nederland. “Als de Peter Pannekoeks, Theo…

Lees meer

Auto rijdt terras op in Den Haag, twee lichtgewonden

In Den Haag is er vanochtend een auto een terras op gereden. Daar zaten op dat moment enkele gasten. Voor zover bekend zijn er twee…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Rechercheur ziet telkens dezelfde jonge zakkenrollers

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd…

Lees meer

ABN AMRO schrapt honderden banen bij zakenbank

ABN AMRO trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa. Daarmee schrapt het financiële concern 800 van de ongeveer 2500 banen bij…

Lees meer

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van Zwarte Piet

Foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en…

Lees meer

Bijna 800 nieuwe coronagevallen in de afgelopen 24 uur

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend is het aantal coronapatiënten met 779 gestegen. Dat is de grootste toename in een dag sinds 24 april. Mede daardoor kwam…

Lees meer

Burgemeester Den Haag eerder terug van vakantie na steekpartij Scheveningen

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is eerder dan gepland van vakantie teruggekomen. Dat laat hij weten in een verklaring op de website van de…

Lees meer

Werkgevers ontvangen meer dan 1,3 miljard euro aan loonsubsidie

Er is al ruim 1,3 miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de nieuwe regeling voor loonsubsidie. Het loket voor de…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier