main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 3 juli 2020 — 00:06

Politiechef over schokkende inhoud van criminele berichten op EncroChat

Rechercheurs hebben de afgelopen maanden mee kunnen lezen met 25 milljoen chatberichten die criminelen naar elkaar verstuurden. Politiechef van de Landelijke Eenheid Jannine van den Berg spreekt in Op1 over het ‘gemak’ waarmee deze criminelen in de chats over hun (toekomstige) misdaden spreken. “Hoe ze mensen gaan martelen, hoe ze liquidaties gaan doen, wat ze daarvoor betalen. Het gemak waarmee ze handelen en dat ze zich blijkbaar anoniem, onbegrensd en onaantastbaar wanen, dat is iets waarvan je schrikt.”

In de voorbijgaande jaren zijn versleutelde chatdiensten, waar criminelen zich anoniem wanen, ontzettend populair geworden. Jarenlang hadden criminele organisaties daardoor een enorme voorsprong. Met het kraken van diensten als Ennetcom, PGP Safe, IronChat en nu EncroChat heeft de politie deze achterstand op criminelen flink ingehaald.

Taghi

De resultaten werden donderdag gepresenteerd tijdens een persconferentie. Dankzij de inzage van de chatberichten heeft de politie meer dan honderd verdachten aangehouden. Grote strafzaken zoals die tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi zijn op deze chatberichten gebouwd.

LEES OOK: Politie hackt crimineel berichtenverkeer: ‘ongekende hoeveelheid’ en ‘goudmijn aan informatie’

Van den Berg: “Kijk, bij Taghi hebben we laten zien dat iedereen te vinden is: niemand is onvindbaar. Hiermee hebben we laten zien: niemand is ontastbaar.”

‘Tientallen keren ingegrepen’

Er werden liquidaties voorkomen, er zijn meer dan honderd verdachten aangehouden, er werd 8000 kilo cocaïne onderschept en er is meer dan twintig miljoen euro aan contanten aangetroffen. “We hebben allerlei dingen kunnen voorkomen. Maar het belangrijkste waar we natuurlijk zaten is daar waar het levensbedreigend was”, licht Van den Berg toe. “Dus als we wisten dat het ging om ontvoeringen, vormen van andere gijzelingen, of als het ging om martelingen of liquidaties, hebben we ingegrepen.” Dan gaat het over tientallen keren, beklemtoont de politiechef.

Corruptie

Ook zijn er serieuze aanwijzingen voor ambtelijke corruptie uit de EncroChat-berichten naar voren gekomen. “Dat weten we al zo lang als ik bij de politie werk: criminele organisaties maken gebruik van ambtenaren”, vertelt Van den Berg. “Overheidsbreed, ook bij de politie, om te betalen voor het geven van informatie. Daar hebben we nu ook aanwijzingen voor gekregen, en dat pakken we uiteraard serieus op.”

De politie houdt zich de komende tijd bezig met het analyseren van alle data. Er zullen nog veel meer aanhoudingen volgen.

LEES OOK: ‘Financiële man Ridouan Taghi opgepakt in Dubai’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer